Ellen van Krimpen (17) uit Capelle aan den IJssel en Gerdien Snoeij (17) uit Krimpen aan den IJssel schrijven hun profielwerkstuk over Noord-Korea. De meiden van het Wartburg College, locatie Revius, waren enkele weken geleden op bezoek bij het Reformatorisch Dagblad om buitenlandredacteur Ab Jansen te interviewen. Ze vertellen je over hun onderzoek.
Wat we hebben geleerd over Noord-Korea
“Hongersnood, concentratiekampen en eeuwige verdrukking. In Noord-Korea is dat aan de orde van de dag. Door het gesloten regime hebben slechts weinig mensen vrijheid. Er zouden zo’n 200.000 Noord-Koreanen opgesloten zitten in kampen, die qua levensomstandigheden vergelijkbaar zijn met de concentratiekampen van de nazi’s. Vooral christenen in Noord-Korea hebben het zwaar te verduren. Zij staan al jaren lang op nummer één van de ranglijst ‘Christenvervolging’. In Noord-Korea is er uitsluitend plaats voor een geloof in de Kim-dynastie. Toch is er een bijzondere ontwikkeling onder de Noord-Koreanen gaande. De christelijke kerk groeit namelijk, hoe onmogelijk het ook klinkt. Juist in het geloof vinden de Noord-Koreanen troost. Dan heeft alles een hoger doel en bovendien leert nood bidden.
Kim Jong-un is oppermacht en tot voor een paar jaar terug had hij het gehele distributiesysteem van voedsel in handen. Hierdoor kon hij druk uitoefenen op zijn bevolking. Degenen die geen recht deden aan zijn eer en macht, ontvingen geen voedsel meer en stierven van honger.
Dit systeem is echter niet meer in handen van Kim Jong-un. De bevolking moet nu zelf uitzoeken hoe ze aan voedsel komt en daarbij heeft Kim Jong-un een stuk van de macht over de bevolking verloren. Enerzijds zorgt dit ervoor dat mensen nog sterker lijden onder de hongersnood. Anderzijds geeft het mensen meer vrijheid om te handelen met China. Zo is er een groeiende middenklasse in Noord-Korea die, desondanks het strenge regime, meer macht in handen krijgt.
Deskundigen en professionals zien dit als de mogelijkheid tot een hervorming van het land. Uiteindelijk zal deze middenklasse de macht van Kim Jong-un kunnen overmeesteren en zal er een hervorming optreden in het land.
Nu de Noord-Koreanen zelf voor voedsel moeten zorgen, hebben zij het niet makkelijker gekregen. Zo is er recent een lichaam van een gevluchte Noord-Koreaan onderzocht. Zijn lichaam zat vol met parasieten. Dat duidt op ondervoeding en op een verkeerde bemesting van het land. Mensen kunnen niet anders dan hun eigen uitwerpselen gebruiken bij het bemesten van het land. Dit komt door een gebrek aan beter.”
Enquête
“Om te peilen wat Nederlanders weten van de levensomstandigheden in Noord-Korea, hielden we een enquête. Hoewel we de uitkomst hadden verwacht, schrokken we van de reacties die mensen gaven; 90 procent heeft geen idee van de schrijnende situatie in Noord-Korea. En als mensen al afweten van het leed onder Noord-Koreanen, weten ze vaak niet wat ze voor hen kunnen doen...
Mensen op straat zeggen dingen als: “We weten heus wel dat de mensen het slecht hebben, maar het land is zo gesloten.” Anderen haalden hun schouders op.
Oplossing?
“Voor we aan ons onderzoek begonnen dachten we dat vluchten uit Noord-Korea de beste oplossing voor de Noord-Koreanen zou zijn. Uit ons onderzoek bleek dat dat juist niet werkt. Noord-Koreanen voelen zich niet snel thuis in een ander land, omdat ze sterk gewend zijn aan hun eigen cultuur.
Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om deze mensen te helpen. Zo is humanitaire hulp en het goed opvangen van vluchtelingen heel belangrijk. Verschillende organisaties verdienen daarom aandacht voor het werk dat ze doen. Denk hierbij aan SDOK, Open Doors en Bijzondere Noden. Maar, het belangrijkste wat je kunt doen is bidden.”
Bidt u mee voor hen?