Dat is kenmerkend voor boeken uit de Middeleeuwen. Vaak zijn er nog maar kleine delen bij ons bekend. Des te opmerkelijker is het dat het boek Over de navolging van Christus, dat halverwege de 15e eeuw verscheen, in ruim 900 (!) middeleeuwse handschriften is overgeleverd. Dit oude boek van Thomas à Kempis is gelukkig geheel bewaard gebleven.
Moet je je nu wel verdiepen in een boek wat ook roomse elementen bevat? Jazeker. Prof. Op ’t Hof zei daar enkele jaren geleden het volgende over. Als je de roomse opmerkingen eruit filtert “houd je een boekje over dat op voorbeeldige wijze oproept en aanlokt tot wereldmijding, zelfverloochening, kruisdragen, zelfonderzoek, meditatie en gebed”.
Wij, jonge mensen, hebben het nodig om continue gefocust te raken op het eeuwige leven. Telkens weer ben ik bezig met het hier en nu. Ik heb Gods Woord en Geest zo nodig, zodat ik ‘de dingen die boven zijn’ zoek (Kol. 3:1) en Christus daadwerkelijk navolg.
Navolging van Christus, waarom? Petrus, geïnspireerd door de Heilige Geest, schrijft dat navolging onze roeping is: ‘Want hiertoe zijt gij geroepen, dewijl ook Christus voor ons geleden heeft, ons een voorbeeld nalatende, opdat gij Zijn voetstappen zoudt navolgen’ (1 Petr. 2:21).
Navolging van Christus, wat betekent dat? Paulus zegt daarover: ‘Ik ben met Christus gekruist; en ik leef, doch niet meer ik, maar Christus leeft in mij…’ (Gal. 2:20). Geldt dat voor jou? Geldt dat voor mij?
Een paar jaar geleden heb ik een gedeelte gelezen van À Kempis’ boek. Helaas nog niet helemaal. Wie leest er mee?