Ruim duizend jongeren bezoeken jongerendag JBGG in Den Haag met als thema ”Rijker dan ooit”Ruim duizend jongeren bezochten zaterdagmorgen in het Congrescentrum in Den Haag de +16-jongerendag 2012 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeente (JBGG). Met het thema ”Rijker dan ooit” was de link naar de huidige economische crisis snel gelegd. Maar echte crisis is oordeel, aldus ds. G. J. van Aalst. „Het oordeel over je leven van een ontfermend Vader Die in Zijn recht staat.”

Aan de hand van de gelijkenis van de verloren zoon uit Lukas 15 wees ds. Van Aalst de jongeren op de uitziende Vader, op Zijn verziende ogen, op Zijn uitgebreide armen en op de kussen waarmee Hij arme zondaren tegemoetkomt. „Die jongen had zich voorgenomen om meer schuld te bekennen dan hij deed, maar de kussen van zijn vader beletten hem dat. Ook zei de vader niet: „Zo, nu ga je eerst een poos in de schuur om te kijken of je berouw wel echt is.””

De kern van de bekering is volgens de predikant uit Klaaswaal het tot zichzelf komen van de verloren zoon. „Alleen het geluid van de varkens was hoorbaar toen dat gebeurde. Verder was het stil. Heb jij een hekel aan stilte? Of zoek je die juist op?” Ds. Van Aalst riep de jongeren ertoe op stil te zijn voor God. „Al is het maar vijf minuten ’s morgens en vijf minuten ’s avonds. Om te denken aan je Schepper. Want je hart is onrustig. Net als een vis die in zijn dwaasheid op de wal wil leven in plaats van in het water. Je ligt op apegapen in de wereld, in plaats van te leven in de wateren van Gods gunst.”

Tablet

Ds. W. Visscher opende de dag met het in herinnering brengen van de steenrijke en reeds overleden Steve Jobs, oud-topman van het miljardenbedrijf Apple. „Wat was hij rijk, hè? Maar hij moest God ontmoeten, net als jij straks. Wat dan belangrijk is? God zegt: „Als Ik het bloed zie, dan ga ik voorbij.” Aan het nieuwste model tablet heb je dan niets.”

In Psalm 34 zingt de dichter over jonge leeuwen. „Dat moet je geestelijk zien. Gaat het in je leven om het recht van de sterkste? Om de beste, de sluwste, de moedigste te zijn? Dat is een leeg leven, want dan lijd je armoede en heb je gebrek.” De predikant uit Amersfoort wees op de tegenstelling in het tweede gedeelte in het vers. „Als je de Heere zoekt, heb je geen gebrek. Is dat dan een gewéldig fijn leven zonder zorgen? Nee, maar toch heb je alles. Waarom? Omdat God jongeren opraapt die Hem zoeken.”

Te goed

Met een spijker dwars door het scherm hangt de geruïneerde mobiele telefoon aan een houten wand. Een foto van dit tafereel sprak ds. G. W. S. Mulder erg aan, liet hij de aanwezige jongeren weten. Tijdens zijn lezing over het thema ”Rijk weggaan”, laat hij zien hoe de Heere Jezus omging met de rijke jongeling. „Die jongen stond daar met de borst vooruit en zei dat hij Gods geboden had gehouden. Denk jij ook niet vaak zo, misschien subtiel?”

In plaats van hem weg te sturen, wijst Jezus hem erop dat hij los moet laten wat hem hindert om tot Hem te komen. „Toen ging hij bedroefd weg”, aldus ds. Mulder. „Blijkbaar had het hem wel geraakt, want hij was bedroefd. Wat moet jij loslaten? Misschien je mobiele telefoon, of je vakantie waar je in op gaat? Ook jij bent vlak bij Gods Koninkrijk. Als kerkelijke jongere leef je netjes, misschien vind je jezelf te goed voor de bekering.”

Rijk buiten

De verloren zoon had een ander ontvangst voorgesteld. Ds. Van Aalst: „Hij was zelfs tevreden geweest als hij voor het hek had moeten blijven liggen. Maar nee, het valt zó mee op weg naar het vaderhuis.”

Ds. Van Aalst wees op de drie dingen die de jongen zei toen hij naar huis terugkeerde. „Ik verga, ik heb gezondigd, ik ben niet waardig. Maar weet je wanneer hij pas echt zag hoe groot zijn zonden waren? Toen hij aan de borst van zijn vader lag. Toen hij het vaderhart hoorde kloppen en de lippen op zijn hoofd voelde.”

Toen de jongste zoon aan de feesttafel zat, was het plekje naast hem leeg. Zijn broer was en bleef buiten. „Ondanks dat zijn vader hem smeekte om binnen te komen. Wat hij miste? De liefde. Hij was rijk in zichzelf. Hoor je het? De plek naast de jongste zoon is leeg. Er is nog plaats in het Vaderhuis.”

18 juni 2012