Een andere student staart naar de muur, in de hoop dat daar het antwoord verschijnt. Bij een derde werkt de grijze massa op volle toeren. De blik staat op oneindig.
„Voor hoeveel mensen waren deze vier opgaven delen gesneden koek?” wil rekendocent Wim van Gelder (53) vijf minuten later weten. Twee van de negen pabostudenten in de dop steken hun hand op. Het verbaast Van Gelder niets.
De overheid vindt de rekenkwaliteiten van afgestudeerde pabostudenten al jaren onder de maat. Een rekentoets is nu verplicht voor de opleiding. Wie na het eerste jaar de toets nog niet heeft gehaald, kan de rest van de opleiding vergeten.
De strenge eisen schrikken veel potentiële pabostudenten af. Hogeschool Viaa ging vorig jaar onder meer daardoor van vijf naar drie klassen. Rekendocent Ruud Houweling (63): „Met deze zomerschool geven we studenten een goed beeld van wat er van hen verwacht wordt en helpen we hen zo goed mogelijk met de toets.”
Delen vind ik lastig
Rob Majoor (23) uit Zwolle vond de summerschool van tevoren wel even spannend. „Ik vroeg me af of ik het niveau aan zou kunnen. Ik weet dat rekenen op de pabo best lastig is. Daar zal ik wel m’n best voor moeten doen. Hiervoor studeerde ik ruimtelijke vormgeving aan het Cibap. Helaas kon ik geen baan vinden. Vandaar dat ik nu de overstap maak naar de pabo. Ik hoop dat ik mijn creativiteit kan verwerken in de lessen met kinderen.
Ik leerde maandag hoe je handig een groot getal kunt delen: 11788 delen door 7 is best makkelijk als je het in stukjes doet. Eerst duizend keer zeven eraf bijvoorbeeld, dan heb je nog maar 4788 te delen.
Wat ik ook handig vindt, is dat je alvast kunt afkijken hoe de docent rekenles geeft.”
Gezakt voor de oefentoets
„Op de Pieter Zandt besteedde ik mijn flexuren al om me voor te bereiden op de rekentoets van de pabo”, geeft Arende Vos (17) uit IJsselmuiden aan. „Helaas haalde ik tijdens de oefentoets maar 99 van de 103 benodigde punten. Dat viel me wat tegen. Ik heb wel wat in te halen. Vooral meetkunde is lastig. Hoeveel liter er in een kubieke meter past? Geen idee. Ik ga met mijn ouders een weekje op vakantie naar Zeeland. Dan blijft er nog genoeg tijd over om te oefenen. Het liefst haal ik de toets direct de eerste keer. Want je krijgt maar drie kansen, en de stress loopt natuurlijk met iedere kans op. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik het haal.”
Summerschool is er niet voor niets
„Ik kom net terug van een weekje strand op Mallorca, Spanje.” Zwaninda Ruitenberg (20) uit Wijhe heeft haar portie zon deze zomer al gehad. „Ik kan dus prima nog even naar school. Het kan nooit kwaad om ernaar te kijken wat je bij kunt spijkeren aan je rekenen. Dan weet je waar je nog aan moet werken.
Optellen en aftrekken met breuken gaan prima, maar bij het delen en vermenigvuldigen wist ik het even niet meer. Als ik dan zie hoe het moet, dan schiet het me weer te binnen.
Thuis ga ik meteen de rest van de opgaven maken. Je krijgt deze summerschool niet voor niets aangeboden. Dat betekent dat het nodig is om te oefenen. Misschien dat ik de rekentoets niet meteen de eerste keer haal, maar de tweede keer moet het toch wel lukken.”