Jolienke Hardeman (17) uit Veenendaal studeert Life Science aan de Hogeschool Utrecht. Ze zit in het tweede jaar van haar opleiding en bezoekt sinds een jaar de kring in Utrecht.
Hoe zou je een kringavond omschrijven?
„Wij hebben twee soorten avonden: de bezinnende en de ontspannende. Op de bezinnende avonden komt er vaak een spreker en doen we een Bijbelstudie. Dat is altijd erg interessant en mooi. Een ontspannende avond staat garant voor gezellig, onderling contact. We gaan dan onder meer samen sporten, barbecueën of een spel doen.”
Waar gaat het jou om: gezelligheid of inhoud?
„Oei, dat is lastig. Als de kring alleen bestond uit gezelligheid zou ik niet gaan. Maar andersom ook niet. Toch denk ik dat een kring zonder inhoud geen waarde heeft. Juist de bezinning maakt de kring waardevol.”
Welke lezing is je het meest bijgebleven en waarom?
„Tijdens het kringweekend afgelopen voorjaar was er een spreker van Stichting De Ondergrondse Kerk. De indrukwekkende presentatie is me bijgebleven. Zo ging het over een gezin dat alles achterliet omdat het werd vervolgd. Ze hadden zo goed als niets, toch was er een rotsvast geloof. Bijzonder!”
Hoe zou je iemand overtuigen om de GerGem-kring te bezoeken?
„Als je studeert in een onchristelijke omgeving is het ontzettend fijn om medestudenten te ontmoeten die hetzelfde geloven als jij. Je kunt met hen praten over je vragen en wat je meemaakt. Er zijn vaak goede gesprekken. Daarnaast bouw je vriendschappen op, doe je leuke dingen en is het altijd gezellig. Vooral de kringweekenden wil je echt niet missen.”
Leander Tramper (18) uit Yerseke studeert Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. Hij hoopt de kring Calvijn in Leiden/Leiderdorp te bezoeken.
Waarom ga je op een GerGem-kring?
„Allereerst om naast mijn huis- en studiegenoten in Leiden een netwerk op te bouwen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om met gelijkgezinden om te gaan. Je kunt met hen van gedachten wisselen over de Bijbel of samen goede boeken lezen. Te midden van onkerkelijke studiegenoten is het fijn om te kunnen praten over je geloof. Ik kon kiezen tussen de GerGem-kring óf een christelijke studentenvereniging. Ik koos voor de eerste omdat deze een meer vrijblijvend karakter heeft en minder tijd kost. Het valt beter te combineren met mijn studie en andere activiteiten, zoals voor de SGPJ.”
Wat verwacht je van de kring?
„Bijbelstudies, thema-avonden, lezingen. Daarnaast uiteraard veel gezelligheid. Ik hoop dat de GerGem-kring positief bijdraagt aan mijn studententijd.”
Het thema van de studentenconferentie (zie hieronder) is ”Onze houding: vreemd of vreemdeling”. Wat is jouw houding?
„Ik vind dat je jezelf niet moet afsluiten van je medemens die ‘werelds’ is. Daarom probeer ik normaal om te gaan met mijn studiegenoten, van wie zeker 95 procent niet gelovig is. Tegelijk wil ik me wel verre houden van de meeste bezigheden van hen. Maar dat typeert denk ik juist de houding van een ”vreemdeling”: jezelf openstellen voor de ander als persoon, maar niet meedoen met een levensstijl die op Bijbelse gronden niet kan.”
Nelske van Soest (20) uit Leersum studeert aan de Christelijke Hogeschool (CHE) in Ede. Ze volgt de opleiding Social Work (tweedejaars) en zit op de kring Ede-Wageningen.
Waarom ga je vrijdag naar de studentenconferentie?
„Voor mij is het een mooi begin van het studiejaar. Je ontmoet er studenten van jouw leeftijd met wie je goede gesprekken kunt voeren: over de Bijbel, het thema vreemdelingschap, maar ook over alledaagse gebeurtenissen. Er is genoeg ruimte voor gezelligheid.”
Hoe kijk je terug op één jaar kring?
„Als erg waardevol. Voordat ik ging studeren, wist ik niet van het bestaan ervan. Toen ik er voor het eerst kwam kijken, was er gelijk een soort klik.
De reden dat ik op de GerGem-kring ging, is dat er op de CHE veel soorten studenten zitten: zelfs ongelovigen en een paar moslima’s. Op de kring heb je dezelfde achtergrond en kun je vragen en zaken rond het geloof delen.
Mijn verwachtingen van de kring zijn vorig jaar zeker uitgekomen, als ik bijvoorbeeld denk aan de mooie momenten tijdens de Bijbelstudies. Je hoort dat sommigen een ander leven kennen. Dat blijft me wel bij.
Of als ik denk aan de gezellige momenten tijdens een borrel of bij een kampvuur. Super! Je praat dan over het student-zijn. Drie keer in het jaar hebben wij een kringweekend van vrijdag tot maandag: je doet spelletjes, er zijn lezingen en we gaan samen naar de kerk. Dit zijn de hoogtepunten van het jaar.”
Wat is je het meest bijgebleven van afgelopen jaar?
„Een lezing van ds. D. de Wit over tradities. Hij stipte heel mooi allerlei tradities aan waar je als jongere tegen aan kunt lopen in gesprekken met andersdenkenden. Zo ging het over het zwarte pak van predikanten.”
Een studiekring is onmisbaar voor een studententijd.
„Onmisbaar vind ik een heel groot woord. Het is wel een grote aanvulling. Vooral omdat je met elkaar kunt delen hoe het is om in een multiculturele maatschappij te leven. Ik zal de kring zeker aanraden.”
Zomerconferentie over vreemdelingschap
De zomerconferentie voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten is vrijdag en zaterdag in Driestar hogeschool in Gouda. De zomerconferentie markeert de start van het seizoen voor de GerGem-kringavonden. Er zijn in totaal zeven kringen: in Amsterdam, Ede-Wageningen, Groningen, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zeeland.
De conferentie begint vrijdagmiddag met een kennismaking voor eerstejaarsstudenten en eindigt zaterdagmorgen. Studenten kunnen als ze dat willen overnachten.
Het thema is ”Onze houding: vreemd of vreemdeling”. Lezingen zijn er van ds. J. B. Zippro over ”Vreemdelingschap in Bijbels perspectief” en SGP-Kamerlid Van der Staaij ”Onze houding in maatschappelijk perspectief”.
Aanmelden kan tot en met woensdag op werkgroepstudenten.nl.