Je hebt een koemelkallergie. Hoe kom je daaraan?

Daar ben ik mee geboren. Als baby huilde ik heel veel. Mijn huid zat helemaal vol eczeem. De dokter kwam erachter dat ik allergisch was voor koemelk. En voor ei trouwens ook. De eiwitmoleculen die daarin zitten, lijken op de eiwitten in melk.
Mijn moeder en ik gingen op dieet toen ik klein was. Daarna huilde ik veel minder. Toen ik naar de basisschool ging, stopte ik met het dieet. Dat ging goed. Dit jaar kreeg ik weer last van de allergie.

Wat gebeurt er als jij een glaasje melk drinkt?

Koemelk drink ik nooit, alleen sojamelk. Dat vind ik lekkerder. Sinds januari ben ik constant verkouden. Dat is echt niet leuk. Mijn neus loopt de hele dag door, of raakt verstopt. Naar school neem ik een grootverpakking zakdoekjes mee, maar die is in twee of drie dagen alweer op. Verder heb ik vaak buikpijn, dan rammelen mijn darmen.
Wat mag jij niet eten of drinken?

Best veel niet. Ik kijk altijd op het etiket voordat ik iets opeet. Behalve als ik zeker weet dat er geen koemelk in zit. In geitenmelk of schapenmelk bijvoorbeeld zit geen koemelk. Ik ben nog steeds verbaasd dat er in zoveel voedsel koemelk zit. In snoepjes en koekjes bijvoorbeeld. Soms denk ik: „Huh, waarom mag ik dit niet?” Ook kaas, chocolade en ijs zijn verboden.
Het gaat ook best vaak fout hoor. Eén of twee keer per week eet ik per ongeluk iets waar koemelk in zit. Pas zag ik een pepernoot liggen en die wilde ik gewoon opeten. Achteraf heb ik daar spijt van. Andere keren ben ik wel goed bezig. Mijn vader bood me pas een ijsje aan, en dat heb ik geweigerd. Dan ben ik echt trots op mezelf.

Hoe gaat het nu met je?

Ik voel me nog net zo als eerst, maar dat komt omdat ik vaak nog één of twee keer per week koemelk binnenkrijg. Ik vind patat echt niet lekker zonder satésaus, maar in saté zit wel koemelk. Eigenlijk zou ik het niet moeten eten.

Ik vind mijn dieet heel irritant. Soms ben ik er helemaal klaar mee. Dan denk ik: „Ik ga gewoon alles eten, want het maakt toch niet uit.” Maar het duurt zes weken voordat alles uit je lichaam is. Ik moet meer discipline hebben en écht een keer zes weken geen producten met koemelk eten of drinken. Ik ga mezelf belonen iedere week dat het lukt. Dat had ik al bedacht, maar nu ga ik het echt doen. Want het dieet helpt wel.

Kun je nog wel lekkere dingen eten?

De meeste normale broden mag ik eten. En daar smeer ik dan pure pasta of pure hagelslag op. En ik neem smeerbare geitenkaas op mijn brood mee naar school. Als tussendoortje neem ik fruit, vaak een banaan of appel. ’s Avonds kan ik groenten eten, maar mijn moeder moet wel even opletten hoe ze alles klaarmaakt.

Jouw leven gaat niet over rozen.

Nou, ik kan er wel mee leven hoor! Soms heb ik een baaldag, bijvoorbeeld als ik geen ijs mag. Daar kan ik echt chagrijnig van worden. Maar over het algemeen ben ik vrolijk. En ik ben trots als ik koemelkproducten heb laten staan.

 

Tips voor leven met een allergie

In iedere twee schoolklassen zit één leerling met een voedselallergie. Ruim tweederde van de jongeren die een allergie hebben, kunnen niet tegen de eiwitten die in schaaldieren zitten. Daarnaast komen ondermeer pinda-, noten-, vis-, melk-, en eiallergie relatief vaak voor. Tips om te leven met een allergie.

Weet wat je eet; lees alle etiketten, ook die van de producten die je vertrouwt.
Vraag begeleiding van een diëtist.
Zorg dat de keuken, bestek en borden schoon zijn.
Neem je eventuele medicijnen altijd mee.
Vertel de mensen om je heen dat je een voedselallergie hebt.
Bereid je voor als je op vakantie gaat.
Eet niks waarvan je niet weet wat er in zit.
Dubbelcheck de menukaart als je uit eten bent.

BONUS. Bedenk dat er genoeg producten zijn waar je wél van kunt smullen!