#1 Winnaar Spelletjesgenootschap Sollertia
Studente Mariska van Huizen uit Leiden is dol op tactische bordspellen. Dat is dan ook de reden dat ze samen met een aantal vrienden een heus spelletjes¬genootschap heeft opgericht. „Eens per maand komen we bij elkaar om samen te eten en spelletjes te doen. Op de foto zijn we Agricola aan het spelen, een spel dat veel inzicht, tactiek en een duidelijke strategie vraagt.”
Van dergelijke spellen houdt het genootschap. „We heten niet voor niets Sollertia, dat Latijn is voor vindingrijkheid, vaardigheid en behendigheid.” Een tactisch spel als Marco Polo past precies bij de spelfanaten van Sollertia.
#2 Winnaar Familie Maljaars
Gekke bekken trekken doet Nico Maljaars (24) uit Aagtekerke regelmatig tijdens het spelen van het spel Ticket To Ride. „Als deze grijns tevoorschijn komt op het gezicht, wees dan op je hoede. Gelukkig winnen de zussen echter bijna altijd”, vertelt zus Mirjam (27).
Nico speelt ”Chicken Tonight” –zoals hij het spel gekscherend noemt– samen met zijn zussen en broer Marijn (20). De naam zal vast met de nachtelijke uurtjes te maken hebben die het spel hun kost. Mirjam: „De familie Maljaars speelt Ticket To Ride werkelijk altijd en overal. Op toeristisch Texel. Midden in Winterberg. In een overvol restaurant in hartje Den Haag.”
Het spel is bij de Maljaarsen erg in trek omdat de kansen snel wisselen en je diverse tactieken kunt toepassen. „Sommige mensen nemen te veel risico’s, waardoor ze volledig onderuitgaan. Niemand wil opgeven. En het smaakt naar meer. Telkens denk je: bij het volgende potje lukt het vast.”
#3 Winnaar Vier Vrienden
Ook Jocelyn van der Hart (14), Andrianne van Dommele (14), Marriët Salm (15) en Marien Slabbekoorn (14) uit Yerseke doen graag een spel. „We spelen dan met z’n vieren. Het is altijd heel gezellig. We doen verschillende soorten spellen. Van monopoly tot Boonanza. Dat spel vinden we leuk omdat je moet handelen met bonen en die ook moet verkopen. Superspel!”
Marco Polo: strategisch handelen
Het verhaal achter ”In de voetsporen van Marco Polo” is fascinerend. Het brengt je terug naar de 13e eeuw. De tijd dat er kooplieden naar het Verre Oosten gaan. Handelaar Marco Polo trekt over bergen en door woestijnen. Reizend op de ruggen van kamelen of olifanten. Bijna 25 jaar is-ie onderweg.
Als speler vertrek je zelf als handelaar uit Venetië. Je vestigt op het speelbord handelsposten in verschillende steden langs de routes naar het hof van de keizer van China in Peking. Ondertussen kun je handelscontracten afsluiten.
Zoals met meer tactische spellen zijn er verschillende manieren om aan punten te komen. Dat maakt Marco Polo spannend. Het gaat daarbij om de juiste timing. Veel hangt af van jouw keuze voor een bepaalde actie.
De eerste keer dat je het spel speelt, is het vrij ingewikkeld en onoverzichtelijk. Maar als je het een paar keer hebt gedaan, doorzie je de mogelijkheden en kun je je tactiek daarop afstemmen. Leuk is ook dat elke speler een eigen historisch karakter kan kiezen, met ieder zijn eigen voordelen. Ben jij Marco Polo of ga je voor Koeblai Khan? Trouwens, wie je ook kiest: als je niet genoeg kamelen hebt, kom je sowieso niet ver.
#4 Deze valt nét buiten de prijzen. Maarw aar een simpel potje Uno al niet goed voor is..