Dit jaar kwijnen de kunstwerken van de examenkandidaten van het Driestar College in Gouda niet weg op de bovenste verdieping van de school, waar ze enkel zichtbaar zijn voor klasgenoten. De producties kunnen door iedere Gouwenaar worden bewonderd in het ”stroopwafelgebouw” naast het centraal station. Donderdagavond werd de expositie op het stadhuis met het thema ”Variaties in de etalage” geopend door J. Vermeulen.

De gemeente stelde wel een aantal voorwaarden aan de expositie in de kaasstad. Zo mochten de werken niet „polariserend” zijn. Een meisje vertelt dat ze daarom de Bijbeltekst in haar kunstwerk maar wat kleiner heeft gemaakt dan ze zou willen. Is het dan wel een goed idee om als reformatorische school in zo’n omgeving te exposeren? „Ja”, meent Driessen. „Identiteit is maar een flauw iets als het alleen gaat om uiterlijkheden. Ontferming en bewondering zijn de woorden waarmee je deze tentoonstelling kunt samenvatten. Veel leerlingen kozen voor een integere zoektocht naar de betekenis van het leven. Zo ging een meisje voor een video met een portret van een model en van een gewone vrouw op station Rotterdam-Blaak staan en vroeg voorbijgangers wat nu volgens hen échte schoonheid is.”


Bang voor emotie

„Mensen zijn vaak bang om te laten zien wie ze zijn. Ze willen hun emotie voor zich houden”, meent Naomi de Bruijn (16). Haar schilderij toont mensen in de trein. „Ik werk altijd met een fineliner en viltstift. Dat is mijn stijl: strak.” De Goudse uit 5 havo maakte de ogen van de mensen, angstige figuren, rood. „Dat maakt ze fel. Mensen hebben vaak een blik in hun ogen van: kom niet te dichtbij. Ze zijn alleen maar bezig met hun eigen leventje.”

Geloven geeft rust

Marilène van der Ree (18) is naar eigen zeggen perfectionistisch. „Daarom wilde ik mezelf uitdagen om iets totaal anders te doen.” Ze ging met een paletmes aan de slag en begon met een druk schilderij. „We zijn allemaal gestrest, en ik wilde daar graag wat tegenover zetten.” Ze besloot dus om het grootste deel van het doek effen groen te laten. Op de scheidslijn van beide vlakken staat in het Engels te lezen: „En Ik zal u rust geven.” Een verwijzing naar Mattheüs 28:11. „Het geloof brengt rust in je leven” is de overtuiging van de 5 havo’er uit Groot-Ammers. „We mochten de kunstwerken niet te religieus maken, maar dit is dan toch een klein signaaltje, een klein beetje evangelisatie.”

Het goede overwint

„Wordt van het kwade niet overwonnen, maar overwint het kwade door het goede.” Die tekst, Romeinen 12:21, geeft de 5 havo’er Jonathan van den Broek (17) uit Schoonhoven weer in zijn kunstwerk van toiletpapier en verf. „Het zwarte overheerst, maar het wit, het goede, breekt erdoorheen. Het is goed om deze Bijbeltekst in gedachten te houden”, vindt Jonathan. „Stel bijvoorbeeld dat iemand ziek wordt, dan kun je soms tóch zien dat God daar Zijn hand in heeft.”

Schilderen als Rembrandt

Het zelfportret van de –hoopt ze zelf– aanstaande Kunstacademiestudent Caroline Schep (17) heeft wel wat weg van een Rembrandt. „Ik schilder met dezelfde technieken als hij”, legt de Stolwijkse 6 vwo’er uit. „Zo begin ik met een effen onderlaag, in dit geval blauwgrijs. Daar verf ik dan meerdere lagen overheen en ik werk het geheel af met een olielaag. „Het is meer ambacht dan kunst. Door portretten leer je heel goed naar mensen te kijken. Het meest kenmerkende van mijzelf zijn denk ik mijn brede neus en blauwe ogen.”