De zomer vond de Hagenaar afgelopen jaar heet. Droog was het ook. Dat moet door de opwarming van de aarde komen, bedacht hij. Het klimaatakkoord dat overheid, bedrijfsleven en vakbonden eind vorig jaar sloten, stelde de 6 vwo’er teleur. De afspraak dat de CO2-uitstoot in 2030 bijna moet worden gehalveerd, vond hij niet ver genoeg gaan. Net als de milieubeweging, die vindt dat bedrijven moeten gaan betalen voor het broeikasgas dat ze uitstoten.

Stijn is bang voor de gevolgen van klimaatverandering. „Als de temperatuur op aarde meer dan 2 graden stijgt, kunnen miljoenensteden door de zeespiegelstijging onder water verdwijnen, vertellen wetenschappers. Gaat de uitstoot van koolstofdioxide niet terug naar nul, dan heeft het misschien wel helemaal geen zin meer om naar school te gaan. Want waarom zouden we voor onze toekomst leren als we niet zeker weten dat we een toekomst hebben? Den Haag kan over vijftig jaar wel onder water staan door de zeespiegelstijging”, denkt de scholier.

Media-aandacht
Dus als Stijn op die koude avond in januari de Belgische scholierenprotesten op het journaal ziet, aarzelt hij niet lang. De gevolgen van zijn actie had de scholier van Dalton Den Haag niet voorzien. „Het is best veel werk. We hebben veel media-aandacht. Radio, televisie, kranten; alles komt langs.”

Daarnaast probeert het actiecomité van de Nederlandse tak van Youth for Climate via sociale media scholieren naar Den Haag te lokken. Ze gebruiken WhatsApp, Facebook, Instagram en Twitter en zetten een website op. Het Instagramaccount van de organisatie had woensdagochtend meer dan 10.000 volgers.

„Omdat we nog geen 18 zijn, hebben we geen stemrecht. Demonstreren is voor ons dé manier om in de politiek toch onze stem te laten horen”, meent Stijn. Dat de demonstratie op een schooldag is, vindt hij een extra goed idee. „Als wij op zaterdag demonstreren, heeft niemand daar last van. Een arbeider staakt ook niet in het weekend.”

Onderwijsminister Arie Slob keurt het af dat leerlingen een schooldag verzuimen. „Actievoeren is goed, maar in dit land moeten leerlingen aan de leerplicht voldoen. Aan spijbelen gaan we geen ruimte bieden.”

Gehersenspoeld
Stijn heeft toestemming van het Dalton om te spijbelen, mits hij een briefje van zijn ouders laat zien waarop staat dat zij het oké vinden. „Maar als het niet had gemogen van school, was ik ook gegaan. Wij verzuimen onze lessen omdat de politiek de zorg voor het klimaat verzuimt.”

Niet iedereen staat te juichen bij het initiatief van Stijn. „Op Twitter zeiden mensen dat ik door linkse mensen ben geïndoctrineerd en door de media ben gehersenspoeld. Op Facebook krijg ik privéberichtjes van onbekende mensen die zeggen dat ik doorsla.” Stijn zegt er niet van onder de indruk te zijn omdat deze mensen hem niet kennen. „Ik ben in veel dingen politiek rechts, maar ik snap niet dat de meeste rechtse politici niet zo begaan zijn met het klimaat. Ze vinden bedrijven natuurlijk belangrijk, maar het is voor ondernemingen juist goed als ze verduurzamen.”

In zijn dagelijks leven probeert Stijn ook een bijdrage te leveren aan het klimaat. „Ik laat weleens een stukje vlees staan. En als we naar de stad moeten, vraag ik niet: Pap, mam, zullen we met de auto gaan? Ik pak liever de fiets. Iedereen moet samenwerken om het klimaat te redden.”