We ontmoeten de jongeren tijdens de kerstvakantie in de Markthal, in hartje Rotterdam. Wandelend tussen kraampjes met exotische kruiden, Italiaans ijs en ”heavenly smoothies” spreken we over vrijheid in Christus. De markthal, een plek van ultieme vrijheid? Henrieke van den Dool (19) uit Langerak heeft er twijfels bij. „Als je je eigen begeerten najaagt, heb je het op korte termijn leuk. Maar ten diepste ben je dan verschrikkelijk arm.

In deze tijd is de tendens: ik doe wat ik wil, waar ik me lekker bij voel. Ik vind die instelling weleens moeilijk. Ik studeer in Wageningen. Je merkt dat studenten vooral doen wat ze zelf willen. Ze zullen zich nooit afvragen: „Wat vindt God hiervan?””

Willem Jongeneel (17) uit Groot-Ammers: „Veel jongeren zitten gevangen in hun eigen ik, in hun onzekerheid. Ze bouwen een muur om zich heen. God heeft Jezus gestuurd om de muur van zonde af te breken, om ons schoon te wassen. Alleen in Hem ben je echt vrij.

Het afgelopen jaar is een vriend van mij overleden aan een ernstige ziekte. Hij was een gelovige jongen, hij straalde zo veel rust uit. Hij zag uit naar de ”lichtstad met paarlen poorten”. Daar ben je echt vrij, zonder pijn.”

„Je bent vrij als je zeker weet dat Jezus Christus je heeft gered”, weet Thomas Noorland (21) uit Langerak.” Als je op Hem leert vertrouwen, krijg je daar zo veel voor terug. God wijst de weg. Soms zijn er wegwerkzaamheden en omleidingen die je zelf misschien niet snapt, maar die wel van belang zijn.

Ik zie ernaar uit om dit jaar belijdenis te doen. Dat is denk ik wel het mooiste wat mij te wachten staat. Daarnaast zie ik er erg naar uit om in de kerk mijn nieuwe taak als koster op mij te nemen.”

„Gevangenschap kan betekenen dat je vastzit aan bepaalde zonden”, zegt Daniël den Bleker (18) uit Werkendam. „We hebben God nodig om daarvan los te komen. Uit onszelf kunnen we dat niet. Hoe harder je gaat wrikken, hoe dieper je vast komt te zitten. Nee, deze markthal zie ik niet echt als een plek van vrijheid. Al deze mensen hebben een ziel. Je ziet ze allemaal voortjagen, maar het belangrijkste blijft achterwege. Dat raakt me.”

Hendrik Stolk (19) uit Werkendam benadrukt dat gevangenschap en onvrijheid niet altijd zijn wat je denkt. „Verdrukking kan uit onverwachte hoek komen. Denk bijvoorbeeld aan internet. Je ziet dat het de jeugd en ook ouderen zo beïnvloedt dat het een deel van onze vrijheid wegneemt. Zelfs in de kerk kunnen mensen zich gevangen voelen wanneer de kerk te veel een systeem wordt.”

Bart Verhaar (17) uit Werkendam vertelt dat hij een bijeenkomst over christenvervolging van Open Doors heeft bezocht. Daardoor is hij zich meer bewust geworden van de waarde van vrijheid. „Op die dag vertelden een priester uit Syrië en een jongen uit Kenia over christenvervolging in hun land. Heel indrukwekkend. In Nederland hoef ik niet bang te zijn dat ik word neergeschoten vanwege mijn geloof. Maar of die vrijheid blijft? Het kan in de toekomst veranderen. Ik weet niet of er echt respect blijft voor elkaar.”

De ultieme vrijheid? Volgens Hanna Visser (25) uit Nieuwpoort is die te vinden bij de Heere Jezus. „In mijn eigen leven heb ik gemerkt dat Hij mij aan de hand nam. Hij liet mij de plekken in mijn leven zien waar er geen vrijheid was. Zo is zelfdiscipline iets wat ik heb moeten leren.”

„Als ik bevrijd wil blijven leven, dan heb ik geestelijke voeding nodig. De preek ’s zondags in de kerk, maar vooral persoonlijke dagelijkse omgang met het Woord. Dat is essentieel voor wie in vrijheid wil leven.”