Uit niets blijkt dat dit boek is samengesteld uit een serie preken. Centraal staat de vertaling van de Tien Geboden naar onze tijd. Dit doet de predikant door actuele onderwerpen bij de kop te pakken: kleding, games en sociale media. Maar ook de uitverkiezing, de oorsprong van de sabbat en het rusten van God op de zevende dag, komen aan bod.

Ik vind het indrukwekkend hoe dicht de schrijver elk gebod bij je neer kan leggen. „Niet de boze wereld alleen...” Duidelijk wordt dat je zelfs als „net kerkmens” evenveel geboden overtreedt als de wereld.

Evenwichtig

Ds. Huijser blijft zeer evenwichtig in alles wat hij schrijft. Naast een liefdevolle God schildert hij ook altijd de rechtvaardige God. Naast het verbod op godslasteringen en vloeken moeten wij ook Gods naam niet gebruiken voor het eigen voordeel. Ondanks dat we tot alle boosheid geneigd zijn, zegt God toch: „Bekeert u!” Naast de oproep om ambtsdragers te eren en te respecteren, moeten we oppassen om hen te vereren. Zo vermijdt de schrijver misstanden.

In 11 hoofdstukken en 158 bladzijden behandelt ds. Huijser alle Tien Geboden. Het derde gebod krijgt twee hoofdstukken. Bij elk gebod hoort een zondag uit de catechismus. Deze wordt eerst geciteerd, zodat dit boek tegelijkertijd zondag 34 tot en met 44 behandelt.

In ieder hoofdstuk volgt na de catechismus een korte inleiding. Vervolgens wordt de zondag stukje bij beetje uitgelegd. Aan het einde van het hoofdstuk maakt de predikant vaak een verbinding met het geestelijk leven.

Niet vernieuwend

De discussievragen en de tekstgedeelten boven elk hoofdstuk maken het boek naar mijn mening aantrekkelijk voor het verenigingsleven. Dit vind ik direct ook het minder verrassende aan dit boek. Het boek is niet samengesteld om vernieuwende inzichten te geven. Alles wat geschreven wordt, is over het algemeen al wel bekend. Ds. Huijser zegt het ook zelf in zijn voorwoord: „Ik heb niet de gedachte met dit boek iets nieuws op de markt te hebben gebracht. In de voorbereiding heb ik uit alle onder ons bekende bronnen geput.”

Daarnaast zou een kritische lezer bepaalde onderwerpen wat meer uitgediept willen zien. Zo veroordeelt ds. Huijser het thuisblijven op zondag, want in de kerk wil God tot ons spreken. Wat nu bij hoogbejaarden, die niet meer naar de kerk kunnen? „Het wegblijven uit Gods huis, om wat voor reden ook, is een overtreding van het vierde gebod”, aldus ds. Huijser. Soms is er dus reden om er iets dieper op in te gaan.

Kortom, het betreft geen grensverleggend boek, maar ik vind het wel evenwichtig en actueel. Prima geschikt voor Bijbelstudiegroepen en jeugdverenigingen. Ook voor persoonlijk gebruik is het een mooi boek, door de lijnen die getrokken worden naar onze leefwereld. Het brengt de Tien Geboden een stuk dichter bij ons dagelijks leven. Ook geschikt als verduidelijking van de zondagen 34 tot en met 44 van de Heidelbergse Catechismus. Zet het gerust op je verlanglijstje! Het is zoals de schrijver zegt: „Ik hoop dat de inhoud van dit boek tot rijke zegen mag zijn.”

 

Drie vragen aan ds. Huijser

”In Uw spoor” heet het nieuwste boek van ds. A. T. Huijser, predikant van de gereformeerde gemeente in Sliedrecht. Een boek waarin hij uitlegt wat de Tien Geboden betekenen voor jongeren van vandaag. Op de omslag staan treinrails die in de verte verdwijnen. „Dat illustreert het spoor van Gods geboden. Denkend aan Psalm 119 zou je kunnen spreken van „het spoor der Godsvrucht.”

Waarom schreef u dit boek voor jongeren?

„Dat stond mij vanaf het begin voor ogen. Er komt veel op de jeugd af. Door dit boek proberen we naast hen te staan en hen te helpen bij alles waar ze voor komen te staan. Uitgeverij De Banier heeft opnames van mijn catechismuspreken over de Tien Geboden in handen gekregen en kwam met de vraag of ze deze mocht bewerken en uitgeven. Ik kon me daar helemaal in vinden. Het zijn dus omgewerkte preken, met een spits naar onze jonge mensen.”

Hoe onderscheidt uw boek zich van andere boeken over de Tien Geboden?

„Eerlijk gezegd heb ik daar niet naar gekeken. Er is de laatste tijd best wel wat verschenen rond dit thema. Ik sluit niet uit dat er overeenkomsten zullen zijn. Maar iedereen heeft toch weer zijn eigen toespitsing. Daar zal dan ook het onderscheid liggen.”

Waarom zouden jongeren „In Uw spoor” moeten lezen?

„Niet omdat het een boek van mij is, maar wel vanwege het thema. Gods geboden worden er in hun drievoudige functie uitgelegd. Als kenbron van de ellende, als tuchtmeester tot Christus en als regel der dankbaarheid. Het is dan ook mijn wens dat de Heilige Geest dit boek gebruikt om deze zaken in de harten van onze jongeren uit te werken.”