„Volgens mij heb ik de verslaving nu al te pakken”, reageert Meike Korteweg (19) uit Middelharnis enthousiast. Voor het eerst bezocht ze een bijbelstudieconferentie van de HHJO. Ze leerde veel tijdens het weekend in Lage Vuursche. „Daniël leefde dicht bij de Heere. Ik denk dat je juist in het leven van Daniël ziet dat de Heere ons helemaal wil. Hij wil dat wij Hem dagelijks nodig hebben, zoeken en dicht bij Hem leven. Dat betekent niet dat al je gebeden worden verhoord. Maar ik ben er wel van overtuigd dat God al onze gebeden kan en wil verhoren.”

Meike leerde dat gebedsverhoring niet het belangrijkste is. „De Heere wil Zelf de Belangrijkste in ons leven zijn. Hij wil dat we omgang met Hem hebben, dicht bij Hem blijven en afhankelijk zijn van Hem. Dat moet het belangrijkste zijn.”


 

„Je ontdekt dat je niet de enige bent die worstelt met stille tijd”


Dat je van Daniël veel kunt leren voor je dagelijks leven, blijkt uit Meikes ervaring: „In ons bijbelstudiegroepje spraken we door over ‘stille tijd’. We waren het met elkaar eens dat het helaas niet altijd vanzelf gaat om stille tijd te houden. Dat vind ik ook het mooie van zo’n conferentie: je ontdekt dat je niet de enige bent die daarmee worstelt. Iedereen benoemde zijn eigen ‘hulpmiddel’ om toch stille tijd te houden: de één leest ’s ochtends een dagboek en de ander leest met behulp van een schema. Ook droeg iemand een aantal titels van mooie (dag)boeken aan. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ‘stille tijd’ niet alleen het lezen van een aantal hoofdstukken uit de Bijbel is of het lezen van een theologisch boek.”

Wat is stille tijd dan wel? „De ontmoeting met de Heere moet centraal staan. Zo ben je stil voor het aangezicht van God. Het thema van de conferentie was ‘Wat is jóuw keuze?’. Ga je op in deze wereld of kun je niet meer zonder de Heere? De God van Daniël is onveranderd. Hij is nog steeds Dezelfde. Zoals Daniël pleit op de Naam en het verbond van God, mogen wij ook pleiten op Zijn Naam, omdat Zijn Naam eeuwig alle eer en roem moet ontvangen!”

In zijn voorbereiding viel het Diepenbroek op dat de trouw van de Heere schittert in het leven van Daniël en zijn vrienden. „God laat hen niet los. De Heere bewaarde hen niet vóór Babel, maar wel ín Babel. De trouw van de Heere en Zijn bewarende en zegenende hand is er ook nog in 2015.”

Op de vraag waarin de tijd van Daniël op onze tijd lijkt, antwoordt hij: „Ondanks alle verschillen zijn er grote overeenkomsten tussen de tijd van Daniël en onze tijd. Daniël en zijn vrienden worden ondergedompeld in de Babylonische cultuur. De koning van Babel – en achter hem de duivel – wil deze Joodse jongens losweken van hun afkomst en godsdienst. Hij wil hen omvormen tot trouwe dienstknechten van Babel. In onze tijd is het niet anders. De wereld doet er alles aan om reformatorische jongeren los te weken van de achterhaalde ideeën die zij vanuit de Bijbel, de kerk en het gezin meekrijgen en hen opvoeden tot vrijdenkende burgers.”


De dienst van de Heere vraagt radciale keuzes


Wat zijn de lessen voor het leven van vandaag? Diepenbroek: „Daniël kiest geen middenweg tussen Jeruzalem en Babel door een beetje mee te doen met de gewoonten en gebruiken die hij tegenkomt aan het hof van de koning. Hij is niet bang om alleen te staan en bereid om tegen de stroom in te gaan. De dienst van de Heere vraagt in 2015 – zowel van kerkelijke jongeren als hun ouders – radicale keuzes.”

Ds. Diepenbroek is blij met de vraag hoe jongeren net zoals Daniël staande kunnen blijven. „Radicale keuzes maken wij nooit in eigen kracht. Het geheim van Daniëls standvastigheid ligt in zijn hart. ‘Daniël nu nam voor in zijn hart, dat hij zich niet zou ontreinigen met de stukken van de spijs van de koning’ (Daniël 1:8a). Daniël vreest de Heere. Hij heeft genade ontvangen. Gods Geest woont in zijn hart. Hij geeft Daniël kracht om staande te blijven. Je kunt – net als Daniël – niet staande blijven met alleen onze opvoeding en godsdienstige tradities. Het gaat om jouw hart. Elke keer als in jouw slaapkamer, aan tafel of in de kerk de Bijbel opengaat, zegt Christus: ‘Mijn zoon, mijn dochter, geef mij jouw hart!’”


Tijdens de conferentie spraken naast ds. D.J. Diepenbroek ook de predikanten M. van Sligtenhorst en H. van der Ziel. Je vindt hun lezingen in de video's hierboven.