Maandag werd de jongerenraad officieel geïnstalleerd op het hoofdbureau in Den Haag. Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding van de nationale politie, had voor de gelegenheid haar representatieve uniform aangetrokken. Daarmee wilde ze aangeven dat de installatie van de jongerenraad wat haar betreft een feestelijke bijeenkomst is.
Het is voor het eerst dat de politie op dit niveau gebruikmaakt van de kennis en kunde van jongeren tussen de 12 en de 18 jaar. De politie wil graag weten wat er in het land leeft. Bij vissers, Surinamers én jongeren. „Voor ons vertegenwoordigen jullie de jongeren van Nederland. Dus we hebben heel veel vragen aan jullie”, verzekert Huyzer de jongeren. Ze noemt er een aantal. „Hoe kijken jullie bijvoorbeeld naar een filmpje waarop het erop lijkt dat de politie buitensporig geweld gebruikt? Hoe denken jullie dat de politieorganisatie er over tien jaar uit moet zien? Moet er dan minder blauw op straat zijn, en meer achter het beeldscherm omdat criminelen steeds vaker digitale misdaden begaan? En hoe zou de politie het beste met jongeren kunnen communiceren?”
Maar het is niet alleen de politie die vragen mag stellen tijdens de zeven geplande bijeenkomsten dit jaar. Het werkt ook andersom. Het is de plicht van de zestien leden van de jongerenraad om, gevraagd en ongevraagd, commentaar te leveren op de politie. „We horen al vaak genoeg dat we het fantastisch doen, dus je mag best kritisch zijn”, vindt Huyzer. „Daar leren we van.”
De politie is blij met de betrokkenheid van vier meiden en twaalf jongens op het politiewerk. „We zeggen vaak makkelijk dat jongeren vooral veel op sociale media zitten. Maar zoals Tessa aangaf in haar aanmelding: „Als jongere sta je langs de kant, maar ik wil nú de maatschappij helpen waarin ik leef en waarvan ik deel uitmaak.”
Na de toespraak –„veel luisteren, maar verder oké”, vindt een van de jongens– worden de leden om de beurt naar voren geroepen om officieel te worden geïnstalleerd. Maar niet voordat ze de waarschuwing hebben gekregen zich te gedragen. „Politievertegenwoordiger ben je ook in je vrije tijd. Mensen kijken naar je. Je hebt een voorbeeldfunctie en vertegenwoordigt nu de jongeren van Nederland.”
Ruim 500 jongeren stelden zich volgens de politie kandidaat voor de jongerenraad. Na een selectie bleven de huidige zestien jongeren over. Ze zijn aangesteld voor een jaar. Daarna moeten de leden van de jongerenraad plaatsmaken voor nieuwe kandidaten. Omdat er nog genoeg andere jongeren zijn die het ook leuk vinden om een inkijkje te krijgen in de politiewereld. En de politie heeft graag jongeren die met een frisse blik kijken en geen ”blauwe bril” dragen.
„Leuk om mee te denken over heikele thema’s”
Laurens van der Staaij (16) uit Elburg wil politiekundige worden. „Dus mijn lidmaatschap van de politiejongerenraad staat mooi op mijn cv als ik bij de politie wil werken. Maar dat is zeker niet dé reden dat ik me aanmeldde voor de jongerenraad. Ik merk dat veel jongeren denken dat de politie er is om hen te straffen. Ze zien vaak het ”waakzaam” uit het politiemotto, maar niet het ”dienstbaar”. Terwijl agenten ook veel hulp verlenen. Ik hoop dat er meer begrip komt tussen jongeren en de politie.
Samen met andere jongeren wil ik gaan nadenken over heikele thema’s in onze maatschappij: contraterrorisme, opsporingscommunicatie en diversiteit bij de politie bijvoorbeeld. Het is niet zo dat ik per se veel van al deze onderwerpen afweet, of verstand heb van jongeren, maar de politie vraagt naar onze ideeën en visie. Die kan ik geven, samen met de vijftien andere jongeren.
Ik vind het mooi dat iedereen vanuit zijn of haar eigen achtergrond een mening geeft. En ik ben blij dat ik vanaf deze plek een christelijk geluid kan laten horen”, besluit het oud-bestuurslid van de SGP-jongeren in Elburg/Oldebroek.