De 93-jarige mevrouw Musters staat versteld wanneer ze kennismaakt met haar nieuwe etagegenoot Daniël. „Hoe kom je aan die mazzel? Gratis wonen in dit mooie appartement, leuk hoor!” En even later: „Wil jij misschien helpen om mijn kerstkaarten op te hangen?” Daniël draait er zijn hand niet voor om.
De student geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam doet in het Woon- en Zorgcentrum De Schutse van stichting Amsta iedere maand dertig uur vrijwilligerswerk. Een win-winsituatie, vindt hij zelf. „Je hoort best veel dat ouderen eenzaam zijn. Als je vijf minuten bij hen binnenkomt of een kopje thee drinkt en naar hen luistert, voelen ze zich al beter.”
Eerder probeerde Daniël in de gemeente Hoorn een socialehuurwoning te bemachtigen. „Maar dat lukte niet. Je moet zo drie jaar wachten. Toen kreeg ik van mijn oom de tip om het eens te proberen bij Connect Generations. Dat ik gratis woon is een bijkomend voordeel.” De ergotherapeut van de zorginstelling verkaste alvast om plek te maken voor de jongste bewoner van het huis.
Daniël heeft al nagedacht over de vraag hoe hij een goede buurman kan zijn voor de senioren om hen heen. „Vrijwilligerswerk van dertig uur klinkt natuurlijk als best veel, maar het is maar een uurtje per dag. Ik begreep dat de mensen hier het leuk vinden om naar buiten te gaan. Het lijkt me leuk om met hen te wandelen.” Ook is Daniël van plan om een spelletjesavond te organiseren voor de bewoners.
De student is een mensenmens. „Hij is sociaal én een goede kleinzoon”, beweert zijn vriendin Jodie Moraal (19) stellig. Daniël is dat laatste niet helemaal met haar eens. „Ik zou wel vaker langs willen gaan bij mijn opa en oma’s. Gelukkig bel ik wel regelmatig. Pas ging ik naar Griekenland, en dan laat ik hun weten wanneer ik wegga. En bij terugkomst bel ik ook.”
Leeftijdsgenoten zullen niet allemaal direct enthousiast zijn voor zijn manier van wonen, denkt Daniël. „Het financiële aspect zal hen wel bevallen, maar het vrijwilligerswerk dat je in ruil daarvoor moet doen vast minder. Maar dit werk is goed voor mijn ontwikkeling. Meestal ga je om met mensen van je eigen leeftijd. Maar het is ook goed om met ouderen om te gaan. Daardoor ontwikkel je ook verantwoordelijkheidsgevoel. Als je een rondje met hen gaat lopen, moet jij weer zorgen dat ze heelhuids terugkomen.”
Moeite met de huisregels van De Schutse heeft Daniël niet. „Een feestje geven tot 12 uur ’s avonds is geen goed idee met zulke buren. En mijn bezoek moet zich even melden bij de receptie. Maar verder heb ik alle vrijheid.”
Twee vliegen in één klap
Vanwege de invoering van het leenstelsel zien studenten steeds vaker af van een studie om zo een torenhoge schuld te vermijden.
En aan de andere kant worden ouderen steeds eenzamer. Zolang ze lichamelijk nog fit zijn, mogen ze niet naar een verzorgingsinstelling. Daardoor blijven er kamers leeg staan. En het personeel krijgt het drukker doordat de bewoners meer zorg nodig hebben. Gitta Klopper wil met haar initiatief Connect Generations al deze problemen in één klap oplossen. Extra winst is dat jong en oud zo met elkaar in contact komt.
De student mag gratis wonen in zo’n lege kamer in ruil voor het doen van vrijwilligerswerk. Daarmee neemt hij of zij het personeel in de zorginstelling werk uit handen. En als de kamer toch al leegstaat, kost het de instelling praktisch niets.
Connect Generations is naar eigen zeggen actief in verschillende studentensteden. Klopper werkt onder andere samen met de christelijke studentenvereniging Ichthus en Navigators en is een partner van Compassion.
Het bedrijf is nog op zoek naar studenten die gratis willen wonen in ruil voor dertig uur vrijwilligerswerk. De werkzaamheden worden in overleg met de zorginstelling vastgesteld. „Hierbij kun je denken aan het inschenken van koffie en thee. Maar het werk kan ook bestaan uit het maken van een wandeling of het bieden van een luisterend oor”, legt Klopper uit.