Walbrink nam contact op met Omroep Gelderland om mensen, en vooral ook jongeren, te waarschuwen voor ontploffende telefoons.

“Mijn zoon legt zijn telefoon altijd op zijn kussen. Dat gaan we dus niet meer doen. Je moet er niet aan denken dat dit ’s nachts gebeurd was.”

Volgens Walbrink zat de originele batterij nog in het toestel. Het was dus geen merkloze Chinese accu.

Het komt niet vaak voor, maar uitzonderlijk is zo’n ontploffing niet, aldus de brandweer van Arnhem. Ook brandweerkorpsen elders in het land waarschuwden deze week in het RD om ’s nachts geen mobieltjes, laptops of andere apparatuur op te laden. De spuitgasten waarschuwen: “De oplader kan te heet worden.”

Geregeld moeten korpsen uitrukken om woningbranden te blussen die zijn ontstaan door oververhitte opladers, zo blijkt uit het artikel.

De brandweer adviseert om altijd een tijdschakelaar te gebruiken bij het opladen. Laat hem ook niet in het stopcontact zitten na gebruik. En gebruik geen merkloze laders.

Opladers kunnen dus te heet worden en in brand vliegen, mobieltjes kunnen ontploffen. Je moet er niet aan denken dat hij dan net onder je kussen ligt. Je mobieltje kan ook te heet worden. Bij slecht bereik of nachtelijke updates gaat hij namelijk meer energie gebruiken. Als hij dan ook nog geen koeling heeft onder een kussen, is dat niet zonder risico.

Een mobieltje maakt daarnaast om de zoveel tijd contact met een zendmast in de buurt. Dat zorgt voor straling. De risico’s, bijvoorbeeld op een hersentumor, zijn waarschijnlijk klein, maar worden door deskundigen niet helemaal uitgesloten.

Advies: Laad je mobiel overdag op, niet ’s nachts. Zet hem ’s avonds op vliegtuigstand en leg hem tijdens de nacht niet onder je kussen, maar op je bureau. Een gewaarschuwd mens...