Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) bood hem de kans aan om een week naar Israël te gaan. Maar niet om aan het strand te liggen. Matthijs sprak met Hamas en Fatah en liep hij door een ondergronds ziekenhuis. Dit alles om er achter te komen hoe het precies zit tussen Israël en Palestina. Hij schreef dit verhaal voor Puntuit.nl
Het conflict tussen Israël en Palestina duurt al decennia. Nog altijd is er geen oplossing. Dit zorgt voor schrijnende problemen. In Ramallah, de hoofdstad van Palestina, is een gigantisch vluchtelingenkamp vol met mensen die zijn gevlucht voor geweld. Hier heeft meer dan de helft van de jongeren geen werk en heerst de armoede.
Daar sta je dan als rijke Nederlander met je cameraatje. De grensplaats Sdrot bij de Gaza-strook is veranderd in één grote bunker. Hier zijn speeltuinen en bushaltes verstevigd en voorzien van bunkers. Dit alles om raketten vanuit de Gaza-strook tegen te houden.
Terwijl ik deze beelden in mij opnam, kwam ik in Tel Aviv. Hier zie je de rijkdom weer. Hier genieten Westerse toeristen van hun vakantie. Tel Aviv staat bekend om zijn uitgaansleven. Het is een wereld van verschil. Dit alles laat zien hoe krom de wereld in elkaar zit. Dat rijk en arm nog geen tachtig kilometer uit elkaar woont. En dat oorlog en geweld nog geen tweehonderd kilometer verderop is.
Het kan nog gekker. Ook Israël kent een drielandenpunt. Israël deelt dit met Syrië en Libanon. Boven op een berg in Israël heb je een geweldig uitzicht over deze landen. Op de berg is een restaurant en souvenirwinkel. Terwijl je voor je de bommen hoort en ziet exploderen, kan je ook de gebieden van Assad en de rebellen zien. Ondertussen zitten Amerikaanse toeristen op bankjes te kijken naar deze oorlog.
Ook worden er in de omgeving van de Golanhoogvlakte ‘safari’s’ georganiseerd. Niet om de natuur te bekijken maar om de oorlog te zien. Vanuit Israël kan je IS gebied zien. Ook zie je op de Golanhoogvlakte de tanks, mijnen, bunkers en ander oorlogsmaterieel uit de oorlog tussen Syrië en Israël.
Het dagelijks leven in Israël ziet er compleet anders uit dan in het veilige Nederland. Als je naar de stad, je werk, het treinstation of de winkel wilt kan je in Nederland gaan en staan waar je wil. In Israël wordt je overal gecontroleerd: je moet door poortjes, je wordt gefouilleerd en je moet je identificeren. Als westerling of Israëli gaat dit allemaal snel en leer je er snel mee leven. Maar als Palestijn is het uren wachten totdat je door checkpoints bent. Ook krijg je extra vragenen moet je overal verantwoording afleggen.
Dit alles laat zien hoe fragiel de situatie in Israël is. Het land wordt verscheurd door tegenstrijdigheden. Ook zijn er vele bedreigingen. Een aantal weken geleden werd er nog een raket vanuit de Gaza-strook afgevuurd naar Sdrot.
Wij hebben gesproken met militairen, diplomaten en de mensen op straat. Zij bleven herhalen dat er een grote kans was dat er een nieuwe oorlog zou uitbreken. Het maakt mij verontrust over de toekomst van Israël.
Het enige wat wij hierop nu kunnen doen, als christenen, is bidden voor vrede in Israël. Vrede voor Israëli’s en Palestijnen en Joden en Moslims. De opdracht die staat in Psalm 122:6 moeten wij dan ook zeker uitvoeren. Dan is er nog uitzicht op vrede in dit conflict.