De NJR komt op voor jongeren. Wat merken die daarvan?
„Van onze strijd voor de belangen van jongeren zullen de meesten niet veel merken. Die gaat over onderwerpen als jeugdzorg en kinderrechten. Worden jongeren niet tekortgedaan bij alle veranderingen? Ons lobbyen is heel belangrijk, maar kost veel tijd en het is iets waar je niet zo snel de directe gevolgen van ondervindt. Waar jongeren wel op dagelijkse basis wat van kunnen merken, zijn de projecten van de NJR. Een daarvan is ”Ik ben geweldig”. We stimuleren daarmee jongeren om iets goeds te doen voor hun wijk en omgeving. Daarbij gaat het niet om vrijwilligerswerk, maar om iets te doen wat je leuk vindt en zo een steentje bij te dragen.”
De NJR lobbyt veel. Hoe gaat dat in zijn werk?
„Wij zitten halfjaarlijks met ministeries om de tafel om te praten over de ontwikkeling van het jeugdbeleid. Wij geven dan onze visie en daar zijn een heleboel bewindspersonen maar wat blij mee.
De NJR maakt zich daarbij hard voor alle jongeren van Nederland. Wij vinden dat jongeren het beste uit zichzelf moeten kunnen halen, en dat de overheid daar de beste omstandigheden voor moet creëren.”
Behartig je ook de belangen van christelijke jongeren?
„Ongeacht je afkomst, seksuele geaardheid, leeftijd, politieke voorkeur of godsdienst: de NJR staat voor alle jongeren. Dat doen we door sterk in te zetten op jeugdbeleid en scherp in de gaten te houden of jongeren niet worden beperkt om hun talenten te gebruiken. Dat doen we dus óók voor christelijke jongeren. Omdat wij ons voor alle jeugd inzetten zal geen enkele specifieke groep meer merken van onze werkzaamheden dan andere groepen.”
Wat heeft de NJR zoal bereikt de afgelopen tijd?
„Een heleboel. Zo hebben we afgelopen maand een krachtig signaal afgegeven voor ”bildung” –zelfontplooiing– in het hoger onderwijs. Ook de jeugdzorg heeft ons voortdurend beziggehouden. Zowel het ministerie van VWS als veel gemeenten maken gebruik van onze kennis.
Het afgelopen jaar hebben we de EU Youth Conference georganiseerd. Dat was een groot evenement in verband met het EU-voorzitterschap van Nederland, waarbij jongeren uit alle EU-landen naar Nederland kwamen om te praten over belangrijke jongerenvraagstukken.”
Wat wil jij het komende jaar bereiken?
„Als team blijven wij ons keihard inzetten voor het behartigen van jongerenbelangen. Twee weken geleden maakte KidsRights bekend dat Nederland enorm is gekelderd op een lijst met landen wat betreft kinderrechten. Dat kan en mag niet, dus maken we ons daar hard voor met andere partners.
Persoonlijk wil ik me met de NJR meer mengen in het maatschappelijk debat. Wij vangen op wat jongeren vinden en waar zij tegen aanlopen. Daarmee hebben we de expertise in pacht. Daar moeten we meer mee doen.”
Hoe vind je het dat je voorzitter bent van de NJR?
„Het is een enorme eer om voorzitter te mogen zijn van zo’n grote koepelorganisatie met maar liefst 38 jongerenorganisaties die lid zijn. Ik ben door diezelfde jongerenorganisaties gekozen tot voorzitter. Dat schept een enorme verantwoordelijkheid.
Ik vind het uitdagend om iedereen bij elkaar te brengen en samen invloed uit te oefenen. Er verandert enorm veel in ons land met alle decentralisaties. Daar zie ik mooie kansen.
Bij de Jonge Socialisten Amsterdam heb ik mijn sporen verdiend rond jeugdbeleid. Ik heb op een constructieve en soms ludieke manier kenbaar gemaakt hoe jongeren tegen gemeentelijk beleid aankijken. Die ervaring is, denk ik, een van de hoofdredenen geweest om het vertrouwen in mij uit te spreken. Het is aan mij om dat waar te maken.”