Samen met hun predikant ds. F. van Binsbergen praten de twee over het thema van de jongerendag -16 van de HHJO. Het is een open gesprek in de consistorie van de hersteld hervormde gemeente van Schoonrewoerd.
Buigen of knielen, wat is eigenlijk het verschil? Joanne: „Door te buigen, onderwerp je je aan iets, bijvoorbeeld aan de zonde. Knielen doe je uit eerbied.” De dominee: „De overeenkomst: bij beiden ga je door de knieën, maar buigen doe je vanuit zwakheid. Het is een slaafse knieval.”
Je hebt Gods hulp nodig in het weerstaan van verleidingen
Het Bijbelgedeelte van Daniël en zijn drie vrienden waarop het thema is gebaseerd, spreekt de jongeren aan. Harmen heeft respect voor de vrienden: „Ze hielden stug vol en bogen niet voor het beeld. Dat is knap.” Joanne: „En ze geloofden dat de Heere machtig was hen te helpen in de brandende oven.”
Joanne en Harmen vinden allebei dat je haast automatisch buigt voor de wereld. Vanwege de groepsdruk. „Iedereen doet het”, zegt Joanne. Volgens Harmen is het in een groep lastig om voor je geloof uit te komen.
Persoonlijk
Het gesprek wordt persoonlijk. Want voor welke zonde buigen ze zelf weleens? Ondanks de tere vraag is Harmen goudeerlijk. Na een kort stilzwijgen, zegt hij, naar woorden zoekend: „Uhm… Dat ik vloek.” Joanne ervaart verleidingen om het Bijbellezen achterwege te laten. „Zo vind ik het soms lastig om ’s avonds laat nog de Bijbel te pakken. Er is altijd wel iets om het je uit te laten stellen, en voor je het weet doe je het helemaal niet. Je hebt Gods hulp nodig in het weerstaan van zulke verleidingen.”
Harmen herkent wat Joanne zegt. „Het gebeurt geregeld dat ik met mijn telefoon in mijn hand in slaap val. Dan ligt het dagboekje nog onaangeroerd op mijn nachtkastje.” Maar, zo vertelt hij, zijn telefoon is vorige week kapotgegaan. De dominee reageert: „Het kan niet toevallig zijn dat in de vastentijd je mobiel stukgaat.” Harmen: „Nee, toeval bestaat niet.”
Ds. Van Binsbergen geeft een les mee: „Je buigt in de huidige tijd snel voor de druk van van alles en nog wat. Er moet zo veel. Maar als je eraan zou denken dat Jezus morgen terugkomt, blijken een heleboel zaken niet zo belangrijk te zijn. En dat geldt ook voor veel kerkelijke zaken van een dominee. Misschien moeten we weer meer terug naar het klooster, naar de bezinning in de stilte, in plaats van het geleefd worden en al het organiseren van wat in de kerk gebeurt.”
De predikant wijst erop dat buigen zo gemakkelijk is omdat het aansluit bij het binnenste van de mens. „De satan heeft het vlees mee. Aan wat je doet, kun je zien wie je koning is. Want het wordt helemaal niet makkelijk om te buigen, als niet ik meer leef, maar Christus in mij leeft. Als je in een leven van geloof ziet op wat het Jezus heeft gekost om voor de zonden –daar zaten ook mijn hoogmoed en mijn vloeken bij– te betalen, hoe ter wereld is het dan mogelijk dat je toch weer buigt?”
Praktijk
De beide jongeren zijn het eens met de stelling dat knielen voor God moeilijk is. Ze wijten dat vooral aan de sociale gevolgen. Joanne: „Als je op zondag in de kerk hoort wat volgt op het buigen voor de wereld, besef je hoe belangrijk het is om te knielen voor God. Maar dan kom je maandag op school... en dan blijkt de praktijk minder makkelijk dan de theorie.” Harmen: „Je schaamt je al snel voor je vrienden. Begin na een kerkdienst in de vriendengroep maar eens over de preek. Niet dat ik er met niemand van mijn vrienden over kan praten, maar het is wel lastig.”
„Je bent toch bang om vriendinnen kwijt te raken, wat zullen ze wel niet van je denken?” vindt Joanne. Dat is exact het kritieke punt, aldus de dominee. „Want als ik kniel voor God brengt dat zeker offers met zich mee. In de preek van zondagavond ging het nog over zelfverloochening: nee zeggen tegen je eigen wil en ja zeggen tegen Gods wil. Omdat we onszelf niet willen verloochenen is het zo moeilijk om te knielen. Terwijl het niet moeilijk voor ons zou moeten zijn. Als we zien hoe diep de Heere boog met het zenden van Zijn Zoon en hoe diep Jezus heeft moeten buigen.
En wanneer een jongere de oprechte hartenkreet uit dat hij wel zou willen knielen, maar niet kán knielen, dan gaat het de goede kant op. Want onze onmogelijkheid is voor de Heere geen sta-in-de-weg om je voor hem te laten knielen. De reden dat we niet naar Jezus gaan is vaak dat we linksom of rechtsom toch te goed zijn voor genade.”
Jongerendag -16
”Buigen of knielen?” is morgen het centrale thema van de jongerendag -16 van de Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO). Het thema wordt uitgewerkt aan de hand van een lezing van ds. F. van Binsbergen en daarna een negental workshops. De bijeenkomst voor -16-jongeren is in het Van Lodenstein College in Amersfoort. Puntuit is erbij. Lees volgende week maandag meer.
Klik hier voor het programma en meer informatie.