Willianne Blankespoor (18) uit Terwolde is secretaresse van de plaatselijke jeugdvereniging +16 en liet voor de Check-Inavond een berichtje in de kerkbode plaatsen.

Wat is de belangrijkste reden dat je naar Check-In komt?
„Ik vind het belangrijk om samen met andere jongeren, leeftijdsgenoten over het geloof te praten. Je komt dan de mening van anderen te weten en daarvan wordt je eigen mening ook weer sterker.

Het is ook fijn om hier samen met vriendinnen te komen. Als vriendengroep in Terwolde zijn we best actief.”

Wat onthoud je van deze avond?
„Dat je als jongere niet allereerst een strijd hebt om aan te gaan (aan het avondmaal, MK), maar een strijd om in te gaan.”

Wat betekent het voor jou als het heilig avondmaal is?
„Ik ben zelf nog dooplid en mag dan ook nog niet aangaan. Toch vind ik het altijd heel indrukwekkend als het plaatsheeft. In een voorbereidingsweek denk ik wel extra over geloofszaken na. Hoewel dat soms ook weer snel wegzakt.

Van de bediening zelf vind ik het indrukwekkend als de dominee de tekenen laat zien. Brood en wijn. Het brood wordt gebroken voor ons, en de wijn wordt vergoten voor ons. Het is bijzonder dat de Heere Jezus heeft geleden voor zondige mensen.”

Hoe vond je de discussie in groepen?
„Die was mooi. Er was bijvoorbeeld een vraag over hoe vaak het heilig avondmaal moet worden gevierd. Dan merk je dat er best verschillen zijn tussen gemeenten. Er is wel wat voor te zeggen om het vaker dan drie of vier keer per jaar te houden, om zo mensen extra stil te zetten. Aan de andere kant moet het niet te vaak gebeuren, omdat het dan een soort gewoonte wordt. Het avondmaal moet je blijven aangrijpen en jaloers maken, elke keer weer.”

Hendrik Last (23) uit Genemuiden raakte via vrienden verzeild in Terwolde. Het thema interesseert hem extra omdat hij op het moment belijdeniscatechisatie volgt.

Hoe vind je het als het heilig avondmaal bij jullie in de gemeente wordt bediend?
„Het is een heel plechtige, sobere aangelegenheid. Een speciaal moment in de gemeente. Het is dan altijd helemaal stil.”

Maar wat doet het met jezelf?
„De ene keer doet het me meer dan de andere keer. Dat kan liggen aan wat de dominee zegt bij het nodigen bij de tafel. Als kind is het meer een gebeurtenis, maar nu krijgt het betrekking op jezelf. Zeker nu ik belijdeniscatechisatie volg, komt de vraag op me af: Zou ook ik aan kunnen gaan? Dat is een groot vraagstuk dat nu heel dichtbij komt.

Elke keer als de wet wordt voorgelezen noemt de ouderling dat de spiegel van Gods heilige wet. Het heilig avondmaal ervaar ik ook als een spiegel. Je gaat het projecteren op jezelf. Voel ik mijn zonden wel? Er komen allemaal vragen op je af.”

Ben je weleens jaloers op mensen die aan mogen zitten?
„Ja, als het goed is mogen ze weten een kind van God te zijn. En als je dat zelf mist, dan kun je weleens heilig jaloers worden.”

Wat heeft je in de lezing getroffen?
„De dominee zette het heilig avondmaal in het juiste perspectief. Het draait tijdens de viering ervan eigenlijk om de Heere en jouw relatie met Hem. Het kan zijn dat iemand niet aangaat en toch een kind van God is. Zulke mensen werpen voor zichzelf zo’n drempel op om te gaan, maar ondertussen hebben ze wel een lichtje op hun rug, zoals de dominee dat noemde.

Voorbereidingspredikaties spitsen zich best vaak toe op de mensen die aan hopen te gaan. Maar het gaat veel breder, vertelde de dominee. Iedereen moet zich voorbereiden. Want als je niet kunt aangaan, zul je dan niet deze week beginnen met God te zoeken?”


Puntuit.nl WhatsApp

Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.