De liefde voor techniek heeft Arthur altijd al in het bloed gezeten. Toen hij 9 jaar was, haalde hij een oude camera uit elkaar. Hij wilde zelf zien hoe die werkte. „Ik knipte twee draadjes door en toen was het boem. Het bleek dat de condensator, die energie opspaart uit de batterij om een flits te geven, nog vol zat.”

Voor de aankomende wedstrijd EuroSkill (zie ”Wedstrijdje productielijn bouwen”) trainde de industriële automatiseerder zo’n 600 uur. „Onze werkgever geeft ons de gelegenheid om te presteren. Dus we willen echt wat goeds neerzetten.”

Deze week prijkt de oud-Hoorn­beecker samen met zijn collega Wilfried Loman (22) op een poster van 6 bij 6 meter. Pontificaal op de voorgevel van ‘zijn’ bedrijf. Want ze zijn daar trots op hen. Sinds zijn 15e jaar werkt Arthur bij Hollander techniek in Apeldoorn.
Presteren is aan de industrieel automatiseerder wel besteed. Arthur zag veel van zijn oud-klas­genoten van het vmbo verdwijnen in de „huis-tuin-en-keuken­techniek”, zoals hij dat noemt. „Zelf heb ik ook eens anderhalve week lang elektriciteit aangelegd in nieuwbouwhuizen. Daarna was ik het zat.”

Borrelnootjesfabriek
Arthur is breed inzetbaar en vindt de afwisseling in zijn werk het mooiste wat er is. „Gisteren was ik in een borrelnootjesfabriek, morgen ga ik naar een slachterij en volgende week werk ik bij wijze van spreken weer in een zwembad. Ik doe bijna alles zelf. Ik leg de waterleidingen aan én doe de elektriciteit.”

Voor het kampioenschap moeten de techneuten een minifabriek maken. Het moet goed, snel en liefst ook nog een beetje slim. Op zijn laptop laat Arthur zien wat hij maakte op het Nederlands kampioenschap in Eindhoven in april.

Een grijper pikt vaten in drie verschillende kleuren op en zet ze op een transportband. Een volgende machine vult de vaten. In rood moeten twee munten, in zwart drie en in zilver één munt. Dan gaat het deksel erop. „We doen alles zelf”, lacht Arthur. „We bouwen de machine, sluiten de elektriciteit aan en programmeren. Ook het onderhoud kunnen we doen.”

Programmeren
Vanaf volgend jaar is Arthur leerlingenbegeleider op de interne opleiding van zijn bedrijf. „De jongens die net van het vmbo komen, weten zo’n klein beetje van techniek”, zegt de industriële automatiseerder terwijl hij zijn duim en wijsvinger dicht bij elkaar houdt. „Sommige hebben geen flauw benul van wat ze doen. Net als ik toen ik 5,5 jaar geleden binnenkwam. Gas erop en meters maken is dan je mentaliteit. Ik heb geleerd eerst even te kijken en na te denken. Dan bereik je vaak een veel slimmere oplossing.”

In de toekomst hoopt Arthur door te groeien naar de functie van leiding­gevend monteur. „Met tien man naar een grote klus gaan lijkt me fantastisch.”


 

Wedstrijdje productielijn bouwen

EuroSkills 2016 is een Europees kampioenschap voor beroepen. Tientallen mbo’ers komen van morgen tot en met zaterdag voor Nederland in actie in het Zweedse Göteborg. In totaal doen 500 jongeren uit 28 landen mee. Ze beoefenen 39 verschillende beroepen. Arthur de Bruin (21) strijdt samen met zijn collega tegen mechatronici uit veertien andere landen.

De techneuten moeten op elk van de drie dagen een gedeelte van een productielijn van een fabriek bouwen. Ze worden beoordeeld op werking en snelheid van hun minifabriek. Extra punten zijn te verdienen als je de opdracht slimmer uitvoert dan dat die wordt omschreven.

Arthur wil de eerste plek veroveren, maar garanties daarvoor kan hij niet geven. „Als je één fout maakt, ben je zo achtste. Of dertiende.” De mannen weten er alles van. Op het Nederlands kampioenschap werd het de laatste dag wel even spannend of ze de eerste plek zouden behouden toen hun machine dienst weigerde. „Dat kan gebeuren.”