Waardoor ben jij aan het fotograferen geslagen?

„Ik zat in de klas bij Maarten Roest, een vriend van mij. Ik mocht een keer met hem mee toen hij foto’s ging maken. Ik vond het zo leuk dat ik kort daarop een c2amera van hem overkocht. Nu fotografeer ik met de Nikon D-7000 en heb van hetzelfde merk een 70-300 millimeterlens.”

Wat was er te zien op de eerste officiële natuurfoto die je maakte?
„Ik had net mijn spulletjes en toen zaten er al twee jonge ijsvogeltjes voor mijn lens. Waar ik die foto heb gemaakt, vertel ik liever niet. Als veel mensen op die plek gaan kijken, worden de ijsvogels verstoord.”

Hoe ziet de dag van een natuurfotograaf eruit?
„Het beste kun je ’s morgens vroeg op pad gaan. Dan zijn de dieren nog niet zo actief en hebben ze je minder snel door.

Ik draag kleren in camouflagekleuren en heb ook een camouflagenetje waar ik met mijn camera onder kan kruipen.

Soms is het zodra je aankomt meteen raak. Maar het gebeurt ook dat je drie uur moet wachten voordat het dier waarvoor je komt zich laat zien.”

Gaat drie uur wachten vervelen?
„Er is natuur om je heen. Het ene moment loopt er een muisje voorbij, even later zie je een vosje. En dan weer een mooie vogel. Omdat je niet van tevoren weet wat er langs je lens komt, blijft natuurfotografie leuk.”

Op welke foto ben je het meest trots?
„Dat is een heel moeilijke vraag. Het gaat om het moment, het licht, de achtergrond en de positie van het dier. Als het dier natuurlijk gedrag vertoont, is een foto geslaagd. Als een edelhert je doorheeft, kijkt hij schrikkerig uit zijn ogen en steekt hij vaak zijn kop omhoog om te ruiken. Als de geur te sterk wordt, gaat hij zelfs weg.”

Vergeet je nooit te genieten van de natuur als je bezig bent met belichting, scherpte en compositie?
„Gelukkig niet. Voordat er een dier te zien is, kijk ik al naar het licht en schat ik in waar het dier kan komen. Als het tevoorschijn komt, klik ik. Maar ik neem ook de tijd om te kijken."

Hoeveel foto’s ben je rijker na een dagje fotograferen?
„Een paar honderd. Thuis gooi ik de meeste weg. Ik heb nu ruim vijftig goede foto’s. Die publiceren Maarten en ik op ons YouTube-account. Net als de filmpjes die we soms maken.”

Hoe word je een goede natuurfotograaf?
„Tijd is het geheim. Als ik nu kijk naar mijn eerste foto’s, zie ik wat er beter kan. De ene foto had ik van een ander standpunt moeten nemen, een tweede is niet scherp en bij de derde is de belichting niet optimaal.”

Welke plaat zou jij graag nog eens schieten?
„De roerdomp heb ik nog niet goed op de foto. Die vogel zit altijd in het riet en heeft een goede schutkleur. Doordat het deze dagen soms vriest, ligt er een laagje ijs tussen het riet. De roerdomp kan dan geen voedsel meer vinden en komt uit zijn dekking. Dus ik trek er binnenkort weer op uit.”

 

IJsvogelweetjes

Het opvallendste van de ijsvogel is allicht dat het dier, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet goed tegen kou kan.

De ijsvogel is in heel Europa te vinden, behalve in –jawel– IJsland.
Het fladderbeest luistert naar de wetenschappelijke naam Alcedo atthis.
De kop en rug van de ijsvogel zijn groenachtig blauw, de borst is oranje. De keel en zijhals zijn wit.
Vrouwtjes hebben een oranje snavelbasis, bij mannetjes is die wit.
De vogels nestelen zich het liefst bij langzaam stromend water.
Kleine vissen, maar ook waterinsecten staan op het menu.
Voordat een ijsvogel naar zijn prooi duikt, ‘bidt’ hij eerst.
In 2016 broedden zo’n 1250 ijsvogelpaartjes in Nederland, schat vogelonderzoeksinstelling Sovon.
Sinds 1990 gaat het steeds beter met de ijsvogel. Volgens de Vogelbescherming Nederland komt dat onder meer door de verbeterde waterkwaliteit.