Warme pianoklanken vullen de woonkamer van de Boones. Kerstklanken. De goudgele gloed van een paar kaarsjes in de vensterbank maken de sfeer compleet. De vingers van Anne Marith beroeren de toetsen met gevoel. Eerst langzaam, dan snel. Soms klinkt de muziek heel zacht en hoog, soms luid en donker.
”Away in a Manger” heet het stuk, of ook ”Geen wiegje als rustplaats”. Het is een van de nummers die Anne-Marith solo hoopt te spelen op de drie kerstconcerten die nog voor het einde van het jaar op het programma staan.

Fanatiek
Al van jongs af aan wil Anne-Marith een piano. Als 4-jarige heeft ze op concerten alleen oog voor dát instrument. De piano komt er als Anne-Marith 7 jaar is. Heel fanatiek gaat ze ermee aan de slag. Al snel volgt de eerste pianoles. De juf ziet dat Anne-Marith meer in haar mars heeft en verwijst haar na een tijdje door. Nu volgt ze al een paar jaar lessen bij Elaine van Oeveren.

Op haar 9e speelt Anne-Marith op de Zeeuwse gezinsbeurs. Als ze 10 jaar is, volgt de eerste pianosolo op een concert en doet ze mee aan het Nederlands Première Concours. „Van de dingen die de jury zei, heb ik veel geleerd. Ze gaven me de tip om meer uit mijn hoofd te spelen. Het eerstvolgende concert waagde ik dat en ik ben het blijven doen. Je speelt veel vrijer.”


 

„Ik heb dit talent ook maar gekregen, een ander heeft weer andere talenten.”


 

Begin 2014 vraagt musicus Peter Wildeman aan de dan 11-jarige Anne-Marith of ze een cd wil opnemen. Ze stemt in. „Ik mocht zelf de nummers uitkiezen. Het ging me erom of ze mooi waren. Daarbij heb ik niet op thema of componist gelet. Ik vond het leuk om muziekstukken te kiezen die minder bekend waren. In april namen we de eerste negen nummers op, in juni de andere negen. Het was best wat werk om al die nummers in te studeren.” In augustus presenteert ze haar cd ”Music to Dream” op de beurs Naar Buiten in Baneveld. Ze speelt er –evenals op de Wegwijs in Rotterdam in oktober– op het muziekpodium.

Riedeltjes
Piano spelen is geen opgave voor de brugklasleerling. Na schooltijd kruipt ze maar wat graag achter de piano voor wat ontspanning. „Het is een heerlijke hobby. Als ik blij of juist minder blij ben, kan ik in de muziek mijn emoties kwijt”, aldus de vwo’er.

Dat dit kan, is wel duidelijk als Anne-Marith haar lievelingsstuk speelt. Heel rustig kabbelt de muziek voort, totdat –ze gaat iets verzitten– het losbarst in een serie toonladders. „Een leuk, vrolijk stuk. Die riedeltjes vind ik heerlijk om te spelen.”

Anne-Marith heeft geen uitgesproken muzieksmaak. Ze speelt van klassiek tot modern. Van Beethoven tot hedendaagse componisten, zoals de Japanner Yiruma. „Ik kijk op YouTube naar pianomuziek. Als ik een stuk mooi vind, bestel ik het via internet. Heel handig! Als je betaalt, krijg je de bladmuziek zo via e-mail toegestuurd.” Muziek moet voor de Zeeuwse vooral niet te somber zijn. „Ik houd van vrolijk pianospel.”

Voor moeilijkere muziek schrikt ze niet terug. „Als het dan goed lukt, is het extra leuk. De Moonlight Sonata van Beethoven lijkt makkelijk, maar is moeilijk om echt mooi te spelen. Als je alles op één volume speelt, kan het heel gevoelloos klinken. Dat komt doordat in het stuk veel herhalingen zitten. Om er gevoel in te leggen moet je echt moeite doen.”

Anne-Marith heeft in pianistenland geen voorbeeld. „Ik heb geen idool, maar vind het wel knap hoe sommigen kunnen improviseren. Andere pianisten zie ik graag spelen om ervan te leren. Ik kijk dan met een technische blik.”

Goed doel
Het einde van het jaar betekent voor Anne-Marith: spelen op kerstconcerten. „De eerste keer was ik erg zenuwachtig. Tegenwoordig voel ik niet meer zo veel spanning. Ik heb inmiddels op bijna tien concerten gespeeld. Hoe ik me voorbereid? Ik studeer een stel stukken in. Op het concert beslis ik welk stuk ik speel en of ik de bladmuziek mee naar voren neem.”

Anne-Marith vindt het belangrijk dat de concerten waaraan ze meewerkt bijdragen aan een goed doel. „Zo gaat ook een deel van de opbrengst van mijn cd naar Mercy Ships. Dat is een christelijk organisatie die de allerarmsten in de wereld helpen. Daarbij verkondigen ze het Evangelie.”

Een carrière als pianiste houdt Anne-Marith nog open. Ze is realistisch. „Misschien ga ik later naar het conservatorium. Ik weet het nog niet, het is moeilijk rondkomen in de muziekwereld.”

Raar
Anne-Marith vindt het maar vreemd om een eigen cd te hebben. „Als je jezelf in de winkel ziet liggen, is dat raar.” Anne-Marith praat bescheiden, soms op het verlegene af. Ondanks haar muzikale talenten wil ze vooral normaal blijven, vertelt ze. Ze blijkt wars van verwaandheid. Fel: „Ik heb er een grote hekel aan als mensen arrogant gaan doen als ze goed zijn.” De 12-jarige blijft graag met beide benen op de grond. „Ik heb dit talent ook maar gekregen, een ander heeft weer andere talenten.”


Kerstconcerten

Kerstconcerten waarbij Anne-Marith een pianosolo zal spelen:
-Woensdagavond 17 december in de hervormde kerk in Sommelsdijk.
-Zaterdagavond 20 december in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.
-Dinsdagavond 23 december in de Maria Magdalenakerk in Goes.


In een drieluik zet Puntuit jonge musici in de schijnwerpers. Woensdag 17 december 2014 deel 2.