De koning en koningin hadden de schoolkeuze op verzoek van Amalia tot nu toe geheimgehouden om te voorkomen dat er een toeloop zou komen op de school louter omdat Amalia daar na de zomervakantie naartoe gaat.

„We zijn vereerd met de schoolkeuze van prinses Amalia en heten haar met vreugde van harte welkom op onze school”, reageerde rector H. Rookmaker van Sorghvliet gisteren.
Christelijk Gymnasium Sorghvliet zegt op haar site in de „in de protestants-christelijke traditie” te staan, „maar wil nadrukkelijk een open karakter hebben.”


Elke schooldag begint met het lezen van een Bijbelgedeelte


De grondslag is „ruim geformuleerd”, aldus de school: „Wij laten ons in al onze arbeid inspireren door op de christelijke traditie gebaseerde normen en waarden” en: „We zien het als onze taak leerlingen aan te zetten tot nadenken over achterliggende vragen zonder hen een bepaalde mening op te dringen.”

Elke schooldag begint met het lezen van een Bijbelgedeelte en de school houdt „kerst- en paaswijdingen.” Het vak godsdienst/levensbeschouwing is een verplicht vak. Daarin komen „ naast kennis van de godsdiensten, zingevingsvragen vanuit verschillende perspectieven aan de orde.” Dat doet de school zo om „bij leerlingen verantwoordelijkheidsgevoel voor hun medemens, hun omgeving en hun wereld op te wekken, hen op te voeden tot sociaal bewogen leiders van de maatschappij van morgen.”

Het gymnasium is gevestigd aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Er zitten ruim zevenhonderd leerlingen op de school. Prinses Laurentien zat ook op dit gymnasium.
Prinses Amalia zit nu in groep 8 van de openbare Bloemcampschool in Wassenaar waar zij in 2007 binnenstapte.

Koning Willem-Alexander hoopt dat zijn dochters een onbezorgde schooltijd kan hebben. Ze moeten zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontdekken, zo zei hij eerder deze maand in een gesprek met Deense journalisten. Hij heeft zelf die mogelijkheid gehad en wenste die ook voor zijn kinderen.

Punt van zorg voor de ouders vormen de sociale media die berichten over de prinses in een mum van tijd wereldkundig kunnen maken.

Prinses Amalia krijgt op het gymnasium altijd één of meer beveiligers mee. Dat is nu niet anders op de basisschool in Wassenaar. De bewakers zitten niet in de klas, maar houden in de school een oogje in het zeil en gaan ook mee bij bijvoorbeeld schoolreisjes en andere schoolactiviteiten.

Prinses Amalia zal met de fiets naar school kunnen, zoals haar vader Willem-Alexander dat ook heeft gedaan, maar ze zal altijd worden gevolgd door een lijfwacht.