Bedevaart
Iedere moslim moet verplicht eens in zijn leven op bedevaart - hadj - naar Mekka. De jaarlijkse religieuze bijeenkomst daar kent vaste rituelen, zoals het zeven rondjes lopen rond de kaäba -de enorme zwarte kubus- en zeven wandelingen tussen twee heuvels. Ook is er een kilometerslange voettocht naar de vlakte van Mina. Daar brengen ze de dag door in gebed en meditatie.
De volgende dag vertrekken de pelgrims voor zonsopgang naar de berg Arafat, waar de profeet Mohammed bijna veertien eeuwen geleden zijn laatste preek hield. Het verblijf bij de berg is het hoogtepunt van de hadj. Daarna keren de pelgrims terug naar Mina, waar ze zeven stenen gooien naar een stenen pilaar die de duivel symboliseert. Ook een groot aantal Nederlanders maakt elk jaar de bedevaart.
Incidenten
Enorme mensenmassa’s zijn dus in beweging op een relatief klein terrein, in een tijdsbestek van vijf dagen. Dinsdag zijn zeker 300 pelgrims doodgedrukt in het gedrang. Hieronder een overzicht van incidenten uit voorgaande jaren waarbij veel gelovigen zijn doodgedrukt of gestikt:
2015: Meer dan driehonderd pelgrims laten het leven in het gedrang. Zeker 450 mensen raken gewond.
2006: Paniek onder de menigte leidt tot de dood van ruim 350 mensen.
2004: Zeker 244 pelgrims komen om doordat ze onder de voet worden gelopen. De autoriteiten hebben de grootste moeite de massa weer te kalmeren.
2001: Als een groep mensen begint te rennen middenin de menigte breekt paniek uit, met zeker veertig doden als gevolg
1998: In de mensenmassa komen enkele ouderen en zieken ten val, waarop pelgrims proberen te ontkomen uit het gedrang. Ongeveer 120 mensen komen om.
1997: Een ontploffende gasfles veroorzaakt een enorme brand in een tentenkamp: driehonderd gelovigen komen om en bijna 1300 mensen raken gewond.
1990: In een tunnel tussen Mina en Mekka verliezen ruim 1400 pelgrims het leven. Het is het ergste ongeluk tijdens de hadj in de geschiedenis.