Bijna 50 procent van de jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 35 jaar lopen risico op gehoorschade door langdurige blootstelling aan harde geluiden en luide muziek. Het gaat in totaal over 1,1 miljard personen wereldwijd.

In de aanloop naar Wereldgehoordag (3 maart) hebben de WHO en de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) daarom een nieuwe internationale standaard gelanceerd voor de productie en het gebruik van toestellen zoals smartphones, hoofdtelefoons en andere geluidsapparatuur. Het doel is om deze toestellen veiliger te maken voor de gebruikers.

Nooit meer beter

„We hebben alle nodige kennis om gehoorschade te voorkomen. Het is dus ongehoord dat zoveel jonge mensen dagelijks hun gehoor schade toebrengen door naar luide muziek te luisteren”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. 

„Mensen moeten beter begrijpen dat, als ze hun gehoor eenmaal beschadigen, het nooit meer beter wordt. Deze nieuwe standaard moet hen daarbij helpen, terwijl ze niets hoeven te missen van wat ze nu eenmaal erg leuk vinden.”

Meer dan 5 procent van de wereldbevolking (466 miljoen mensen) lijdt aan gehoorverlies (432 miljoen volwassenen en 34 miljoen kinderen). Dat heeft een enorme impact op de kwaliteit van hun leven. In 2050 zal hun aantal naar schatting oplopen tot 900 miljoen, of zelfs 1 op 10 mensen. De jaarlijkse kosten voor de gezondheidszorg worden geschat op 750 miljard dollar.