Stel je deze vraag uit belangstelling? Of heb je een roomse vriendin die je uitnodigt voor haar huwelijksbevestiging? Misschien zeg je: „Maakt dat dan uit voor het antwoord? Iets mag of mag niet.” Dat is waar.

Toch vind ik het fijn om iets van de omstandigheden te weten. Als het echt om een vriendin gaat, word ik ook een beetje nieuwsgierig. Heb je met haar al gesproken over de Bijbelse bezwaren tegen de roomse leer? Voel je verdriet dat ze een dwaalleer gelooft? Ze heeft ook een ziel! Je moet je dan verdiepen in de roomse leer en in wat de Bijbel zegt. Dat kan helemaal geen kwaad. We staan weleens te snel met een mond vol tanden, nietwaar?

Wat is het probleem met een roomse huwelijksdienst? Maria wordt er aangeroepen als voorbidder. Dat doet tekort aan de Heere Jezus als enige Voorbidder bij de Vader (zie Joh. 15:6, Nederlandse Geloofsbelijdenis art. 26). Hoe ernstig is dat!

Ook wordt er bijna altijd een mis opgedragen, tenzij een bruidspaar het niet wil. Je kunt de mis wel het centrum van de roomse eredienst noemen. Of het nu een gewone kerkdienst is, een doopdienst, een huwelijk of een begrafenis, steeds wordt de mis opgedragen.

Je weet hoe onze Heidelbergse Catechismus over de mis oordeelt? Ik verwijs je naar vraag en antwoord 80. Ik weet dat de Roomse Kerk zich in onze tijd vriendelijker opstelt dan in de dagen van de brandstapels. Maar de rooms leer en de roomse praktijken zijn niet veranderd. Tijdens de misviering wordt Christus opnieuw geofferd. Het gezegende brood, de hostie, wordt ook aanbeden. De woorden ”vervloekte afgoderij” uit antwoord 80 zijn niet verouderd. De mis onteert nog altijd het enige offer van Christus. Dat mag ons wel doen huiveren.

Nu je vraag. Het voordeel is dat er al eerder over nagedacht is. Ik wil daarom iets aanhalen van twee verre voorgangers uit Middelburg. Ds. Henricus de Frein schrijft: „Ziet de mis niet bedienen, want daar heeft een verloochening van Christus plaats, de waarheid moet u te dierbaar zijn.” En ds. Carolus Tuinman schrijft: „Wij moeten door het verfoeien van de mis ons ongenoegen tonen.” Tuinman haalt dan de tekst aan uit 1 Kor. 10:14: „Vliedt van de afgodendienst.”

We moeten maar niet te snel zeggen: „Dat is van vroeger, ik voel dat anders.” Ds. De Frein en ds. Tuinman schreven uit liefde tot de Heere Jezus en Zijn Borgwerk. Daarom verwierpen ze met kracht de mis en wilden ze er op geen enkele manier mee te maken hebben. Diezelfde liefde wens ik je van harte toe. Dan mag je in liefde uitleggen waarom het aanroepen van Maria en het bedienen van de mis breekpunten zijn. Vergeet je dan niet je vriendin voor haar huwelijk toe te wensen wat we allemaal nodig hebben? Dat is de waarachtige bekering tot God.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.