Je stelt een mooie vraag. In eerste instantie geef ik je helemaal gelijk. Als Gods kinderen aan het avondmaal gaan, belijden zij daarmee dat ze straatarm zijn, geen cent hebben om te betalen. Sterker: ze kunnen alleen de schuld maar groter maken. De nodiging bij het avondmaal luidt: Kom, koop zonder geld en zonder prijs wijn en melk. Alles is betaald. Door het offer van de Heere Jezus Christus. Alles is gratis: uit genade. Als je het geld ziet als symbool: er moet betaald worden, dan klopt er niets van. Er is geen geld meer nodig.
Dus blijkbaar gaat het niet om een symbool, zoals de wijn en het brood. Het gaat om echt geld, dat ook echt besteed kan worden. Laten we eens kijken naar de eerste christengemeenten. Daar was een grote saamhorigheid. Er werd dagelijks brood gebroken. Het avondmaal is ook een symbool van de eenheid van de gemeente van Christus. En in die eerste christengemeente was er niemand die gebrek had. Mensen verkochten hun land en hun spullen en gaven dat aan de apostelen. Die deelden dan weer uit (Hand. 5:34-35).
Het geld bij de avondmaalstafel is daar een echo van. Het geld dat gegeven wordt, is voor de diaconie. Diakenen besteden het geld om armen te helpen. In het avondmaalsformulier staat dat christenen die aan het avondmaal gaan, zo niet alleen met woorden maar ook met daden bewijzen dat de Kerk van Christus één lichaam is.
Daarnaast is het geld dat gegeven wordt ook een teken van dankbaarheid. Geld past niet bij Judas. Maar geld en Christus horen bij elkaar. In 1 Korinthe 8 en 9 spreekt Paulus over geld geven. Hij vraagt de christenen in Korinthe om geld weg te leggen voor de christenen in Jeruzalem. En dan wijst hij op Christus: „Want gij weet de genade van onzen Heere Jezus Christus, dat Hij om uwentwil is arm geworden, daar Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede zou rijk worden” (8:8, vgl. 9:15).
Aan die grote Gave, de Heere Jezus Christus, Die gewillig alles heeft opgeofferd voor de Zijnen, denken de avondmaalsgangers. Is het een wonder dat zij dan zelf, uit dankbaarheid, ook geld willen geven? Daarom zijn ze blij dat er een schaal of bus op de avondmaalstafel staat waarin zij hun gave kunnen leggen. Niet om te betalen. Om te danken.
Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.