Het klopt dat er in de Joodse traditie momenten rond de bruiloft zijn waarin mannen en vrouwen gescheiden optrekken. Zo lezen we in de gelijkenis van de tien maagden over het begin van een bruiloft (Matt. 25:1-13). De bruidegom gaat samen zijn vrienden naar het huis van de bruid, waar zij hem opwacht met haar bruidsmeisjes. Op het moment dat deze bruidsmeisjes horen dat de bruidegom in aantocht is, lopen zij hem tegemoet met een lamp in de hand en begeleiden hem naar het huis van de bruid.
Bij een Joodse bruiloft in Jeruzalem vorig jaar zag ik ook dat de mannelijke gasten zich op sommige momenten afzonderden van de vrouwelijke gasten. Zo brachten mannelijke gasten de bruidegom naar de chuppa (plaats waar de huwelijksceremonie plaatsvindt) en brachten de vrouwelijke gasten vervolgens de bruid naar haar bruidegom. Deze momenten maken dus deel uit van de bruiloft zelf en zijn daarmee iets anders dan een vrijgezellenfeestje. De gelijkenis van de tien maagden geeft dus geen antwoord op de vraag of een vrijgezellenfeestje wel of niet gepast is.
In Nederland wordt een vrijgezellenfeestje gezien als een feest dat door vrienden of familie van de bruid of bruidegom georganiseerd wordt om afscheid te nemen van het vrijgezellenbestaan voordat de bruid en bruidegom in kwestie in het huwelijk treden. Op zichzelf lijkt het mij het een goede gedachte om de bruiloftsgasten in een ontspannen sfeer te ontmoeten voordat je gaat trouwen. Hierbij kunnen de gasten ook (beter) kennismaken met elkaar, wat de sfeer op de huwelijksdag ten goede kan komen.
Helaas ontaarden vrijgezellenfeestjes vaak in een drankfestijn en worden allerlei Bijbelse normen met voeten getreden. Zo vertelt mevrouw Florentinus in de jongste Terdege dat het haar pijn doet als ze meiden en jongens op de wallen ziet die er een vrijgezellenfeest doorbrengen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van een vrijgezellenfeestje. Dat geldt voor alle feestjes die de toets van de Tien Geboden niet kunnen doorstaan. Op zo’n manier wordt een vrijgezellenfeest aangegrepen om eens even flink uit de band te springen en krijg je het idee dat je als vrijgezel allerlei dingen (nog) wel kunt doen die je straks als gehuwde niet meer mag en kunt.
Echter, als de ontmoeting met elkaar centraal staat en je een gezellige dag of avond met elkaar hebt, lijkt me dat een mooie en goede voorbereiding op de bruiloft. En voor alles wat we doen –dus ook voor vrijgezellenfeestjes– geldt datgene wat in 1 Kor. 10:31 staat: „Hetzij dan dat gijlieden eet, hetzij dat gij drinkt, hetzij dat gij iets anders doet, doet het al ter ere Gods.”
Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.