Wie herkent het niet? Een onrustig en (op)gejaagd gevoel, soms zelfs al over een langere periode. Om hier beter mee om te gaan kunnen ontspanningsoefeningen heel geschikt zijn. Maar wat kan wel en wat niet? Er zijn veel mystieke elementen in de huidige ontspanningsoefeningen binnengeslopen.

Gerard Feller, een christelijke therapeut die zich veel bezighoudt met de relatie tussen lichaam en geest, schrijft: „Het gaat er in de eerste plaats om dat een behandel­methode kan worden beschouwd als een door God gegeven middel, dat Hij kan zegenen ten behoeve van onze lichamelijke, psychosociale en geestelijke gezondheid. Hij is uiteindelijk onze Heelmeester (Ex. 15:26). Alles is afhankelijk van Zijn toestemming en zegen.”

Ons lichaam moet een tempel van de Heilige Geest zijn (1 Kor. 3:16,17). Zouden we hier dan niet zorgvuldig mee omgaan?
De Bijbel zegt dat vanuit eenzelfde ader niet zowel bitter als zoet water kan komen (Jak. 3:11). Veel ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld die bij mindfulness en yoga horen, zijn gebaseerd op de boeddhistische filosofie. Deze filosofie staat haaks op de Bijbel. Als christenen geloven we dat we onszelf niet kunnen bevrijden van ons ‘ego’ en onze zondige natuur, maar dat dit alleen door middel van het offer van Christus mogelijk is. Boeddhisten daarentegen geloven dat je jezelf door middel van geestelijke oefeningen kunt bevrijden van lijden en pijn.

Feller onderscheidt twee soorten ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Er zijn methoden die gericht zijn op skelet- en houdingsspieren die bij langdurige stress in spanning verhoogd zijn. Je leert je spieren aan te spannen en te ontspannen. Er zijn echter ook oefeningen, zoals die van yoga en mindfulness, die ervoor kunnen zorgen dat je het contact met de werkelijkheid verliest. Zo hebben de adem- en houdings­oefeningen van yoga het doel om los te komen van de realiteit van je lichaam om vervolgens met je geest uit je lichaam te vluchten (yoga betekent juk) en je te ver­binden met kosmische krachten.

In een christelijke setting zullen ontspanningsoefeningen gericht zijn op wat je werkelijk kunt voelen. Hierdoor kun je beter vanuit je buik ademhalen, wordt je ademhaling rustiger, vermindert of stabiliseert je spierspanning, daalt je bloeddruk en gaat je hartslag omlaag (allemaal meetbaar). Diverse christelijke instellingen bieden een christelijke variant van mindfulness en ontspanningsoefeningen aan. Je kunt ze vinden op de site cvppp.nl.

Tot slot. Het zoeken naar ontspanning kun je ook koppelen aan het houden van stille tijd. In de Bijbel lezen we over het rust vinden voor onze ziel, zie bijvoorbeeld Mattheüs 11:28-30 of Filippenzen 4:7. Dat wens ik je boven alles toe. Daarmee kun je tijd en eeuwigheid door.

 


Loop jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.