We zijn alweer de lijdenstijd ingegaan. Zeven zondagen (en hopelijk ook doorde­weeks!) denken we bijzonder aan het lijden en sterven van de Heere Jezus. De preekstof wordt vaak gekozen uit de laatste hoofdstukken van de evangeliën. Soms uit Jesaja 53 of bijvoorbeeld Psalm 22. En inderdaad wordt dan in een preek of meditatie nog weleens dat gezang aangehaald, dat trouwens al zo’n 250 jaar oud is. Het is een gebed van iemand die in gedachten Jezus volgt op de kruisweg en vraagt of hij wat hij hoort en ziet op de goede manier mag overdenken, verwerken en op zichzelf toepassen.

Geen overbodig gebed, omdat je om te beginnen Jezus’ lijden en sterven kunt bekijken als een soort toeschouwer. Je ziet het wel, je hoort ervan, maar het heeft met jou persoonlijk eigenlijk niets te maken.

Op zo’n manier krijg je ook een bepaalde kijk op de Zaligmaker en Zijn lijden. Hij wordt dan een soort slachtoffer met Wie je medelijden kunt hebben. Iemand zoals de gijzelaars van IS: je ziet het, je vindt het verschrikkelijk voor hen, maar je staat er zelf verder los van.

Zo mogen we de Heere Jezus niet ‘bekijken’ als we Hem aan het kruis zien hangen. Hij is geen gijzelaar, martelaar of machteloos slachtoffer. Hij is Borg en Middelaar. Hij bréngt een slachtoffer, namelijk Zijn eigen leven. Gehoorzaam aan de Vader. Uit liefde tot Zijn recht. En uit liefde tot ver­loren mensen, voor wie Hij de prijs van hun zonde betaalt. „O Liefde, die, om zondaars te bevrijden, zo zwaar moest lijden!”

Wat is Jezus’ lijden „recht betrachten”? Om te beginnen: erkennen dat wat Hij deed nodig was voor jouw zonden. En vervolgens door het geloof schuilen achter het bloed dat Hij wilde storten. Bid in deze lijdens­weken maar veel om het verlichtende werk van de Heilige Geest. Hij is het Die dat gelovige zien op Jezus werkt door de prediking van het lijdensevangelie.

Ten slotte: het recht betrachten van Jezus’ lijden houdt voor wie in Hem gelooft nóg iets in. Het laatste couplet van het gezang zegt het zo: „Daar G’ U voor mij hebt in de dood gegeven/ hoe zou ik naar mijn eigen wil nog leven?/ Zou ik aan U voor zulk een bitter lijden/ mijn hart niet wijden?”


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.