Het is goed dat je deze vraag gemaild hebt. Ik weet dat er meer jongeren zijn die hetzelfde willen vragen. (Laat iedereen die dit leest, veel voor deze jongeren bidden.) Als ze lezen: „Komt herwaarts tot Mij, die vermoeid en belast zijt”, dan tobben ze: „Hoe raak ik nu zo vermoeid dat ik tot Jezus kan gaan?”

Ik heb eerst maar even gewoon de tekst die je noemt opgezocht. De Heere Jezus zegt dit nadat Hij gedankt heeft. Waarvoor dankt Hij Zijn Vader nu zo innig? Dat God deze dingen voor wijzen en verstandigen verbergt en aan jonge kinderen openbaart.

Jij bent aan het piekeren en hard aan het nadenken: „Is mijn berouw wel echt. Ben ik wel op een goede manier vermoeid?” (Want je wordt natuurlijk doodmoe van al dat denken.) Maar zo werkt het niet in het Koninkrijk van God. Met dit denken kom je niet verder. Het is voor wijzen en verstandigen verborgen. Wat zouden kleine kinderen doen als iemand vol liefde met open armen voor hen staat en zegt: „Kom maar bij mij als je moe en uitgeput bent, ik ga je rust geven”? Juist, kinderen gaan niet denken: „Ben ik wel genoeg moe om me door die armen te laten opvangen?” Welnee, zonder na te denken, storten ze zich in die open armen.

Dus als je doorgaat met piekeren over de vraag of je wel oprechte, ware zondekennis hebt, kom je er nooit. Dat is een heilloze weg. Omdat het een weg is waarin je jezelf geschikt wilt maken voor genade. Stop ermee. Vertel al dat getob gewoon aan de Heere. Zeg maar: „Heere, zo kom ik er nooit. Mijn ogen zijn op U. Help me.” Weet je wat zo mooi is? Er staat: „Het wordt de jonge kinderen geopenbáárd.” Het komt van de andere kant. Je hoeft ook echt niets te doen. Je hoeft geen oprecht berouw mee te nemen naar Zijn genadetroon. Wacht maar op Hem.

Minderwaardigheidsgevoelens horen bij het leven. Soms heb je er heel veel van, soms heb je er minder. Het verschil met zondekennis is dat we bij minderwaardigheids­gevoelens naar onszelf kijken door de bril van andere mensen of van onszelf, terwijl we bij zondekennis onszelf beginnen te zien met de ogen van God. Een ander belangrijk verschil: zondekennis drijft ons naar God toe, terwijl minderwaardigheidsgevoelens ons moedeloos maken.

Ten slotte nog dit. Je gebruikt het woord zelfhaat. Het kan zijn dat je zo’n negatief zelfbeeld hebt dat je er psychisch ziek van bent. Check dit bij mensen in je omgeving. Als dat zo is, heb je hulp nodig. Bespreek dat eens met je huisarts.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.