Ook zonder ooms en tantes, buren en vrienden is de jarige in een feeststemming. Lydia had haar moeder gevraagd om het huis dinsdag extra feestelijk aan te kleden zodat ze zich toch jarig voelt. Dus staan er in het raamkozijn joekels van cijfers, hangen er ballonnen aan de lamp en slingers aan de wand. De eettafel is bestrooid met confetti. „Die versieringen maken een hoop goed”, vindt Lydia. „En ik heb gewoon cadeautjes gekregen, dat helpt goed voor een jarig gevoel.”
Tegen zeven uur ’s avonds begint het feest. De laptop komt op tafel. De minister-president verschijnt in beeld. „We hebben vandaag moeten besluiten de lockdown met drie weken te verlengen”, begint Rutte. Volgens hem dalen de besmettingscijfers niet hard genoeg en is het uitkijken voor de Britse variant van het coronavirus. „De beelden uit Londen zijn alarmerend”, zegt Rutte. Lydia, die verpleegkundige wil worden in een ziekenhuis, is dat roerend met hem eens. „Op een filmpje uit Engeland zag ik ambulances bij het ziekenhuis af en aan rijden. Dat moet je niet willen.”

Pauzestand

Lydia steunt met haar hoofd op haar hand en luistert. De eerste minuten vertellen Rutte en De Jonge het belangrijkste nieuws, weet ze. „Interessant, want ik wil weten wat er gaat veranderen.” Daarna haakt Lydia het liefst snel af. „Dan gaan ze de regels herhalen en meer van hetzelfde zeggen”, vindt ze. „En sowieso is het niet heel spannend om naar twee pratende mannen te kijken.”
Rutte praat door, Lydia neemt een slok thee. „Jippie”, juicht de vmbo-leerling van het Driestar College als de premier zegt dat examenkandidaten naar school mogen blijven gaan. „Dan mag ik gewoon naar Gouda. Dat is tien keer beter dan thuis achter een laptop zitten.” „Inderdaad”, zegt het jongere zusje van Lydia terwijl ze haar hoofd buigt.
Doordat examenkandidaat Lydia naar school mag voelt het voor haar niet, zoals Rutte dat zegt, alsof haar leven in de pauzestand staat. Natuurlijk, de club van de kerk is geannuleerd, catechisaties gaan niet door en ze mag slechts eens in de zes of zeven weken naar de kerk. Vooral van dat laatste baalt ze. En ook school is minder leuk. „Ik wil graag uitkijken naar mijn examenperiode, maar hoe die eruit gaat zien, is onzeker.”
De tiener glimlacht als Rutte zegt dat leerlingen op school „waar mogelijk” –net als in de eerste lockdown– 1,5 meter afstand tot elkaar moeten gaan houden. „Van docenten kunnen we afstand houden en in de gangen lukt dat meestal ook wel”, zegt Lydia. „Maar in de meeste klaslokalen passen geen dertig leerlingen op 1,5 meter afstand. En in de aula zoekt iedereen het gezelschap toch op. Dan knuffelen mensen elkaar omdat ze blij zijn elkaar weer te zien. Ik vind dat dom en doe er niet aan mee, maar het gebeurt wel.”
Lydia denkt dat er meer maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de Britse variant van het virus –dat juist door jongeren lijkt te worden verspreid– op school geen kans krijgt. „We pakken allemaal dezelfde trapleuning en deurklinken vast. Dat moeten we beter regelen.”

Uitdrukking

„Met het vaccin gloort er licht aan het einde van de tunnel”, gaat de premier verder. Lydia glimlacht. „In de persconferenties gebruiken ze veel spreekwoorden en uitdrukkingen. Daar hadden we het met het vak Nederlands over. Het maakt de persconferentie niet begrijpelijker als je het spreekwoord of de uitdrukking niet kent. Ik heb dan het idee dat ze er een beetje omheen draaien.”
Over de avondklok die Rutte wil laten onderzoeken haalt Lydia haar schouders op. „Je kunt nu toch nergens heen, dus zo’n avondklok maakt dan ook niks meer uit. ’s Nachts ben ik binnen en ’s avonds pas ik hooguit een keer op.” „Dat kan dan dus niet meer doorgaan, Lydia”, zegt haar moeder. Lydia: „Het is twee huizen verderop, de politie pakt me dan toch niet.”
Blij is Lydia als gezondheidsminister De Jonge vertelt dat er inmiddels 45.000 mensen zijn ingeënt. „Veel meer dan ik had verwacht”, zegt ze. Ze schrikt als de minister van Volksgezondheid zegt dat mensen, zelfs als ze positief zijn getest, op pad gaan. „Dat is gewoon dom.”

Zegeningen

Rutte en De Jonge zijn uitgepraat. Journalisten mogen de mannen vragen stellen. „Zo lang heb ik nog nooit gekeken”, zegt Lydia. „Maar het is mijn verjaardag, laten we het gewoon eens doen.” Ze schiet in de lach als de premier voor de tweede keer zegt niet te willen „speculeren” en de journalist toch doorvraagt. Rutte: „Ik wil hier eigenlijk echt niks over zeggen.”
De persconferentie is voorbij, dus het feest met Puntuit loopt ook op een einde. Lydia heeft een leuke dag gehad, vindt ze. Het regende felicitaties op Instagram en voor haar fotografiehobby kreeg ze de eerste artikelen voor haar eigen fotostudio. De lockdown duurt voort, maar de jarige telt haar zegeningen. „Morgen, tijdens de dagopening, zullen we als klasgenoten tegen elkaar vertellen hoe erg we het vinden dat de lockdown zo lang duurt en hoe pittig het is. En vervolgens dat we hopen dat alles snel voorbijgaat. Maar ik denk dat deze toestand nog wel even duurt.” Ze haalt haar schouders erover op. „Je kunt daar moeilijk over doen, maar het is zo.”