Alle verhalen voor kinderen en jongeren staan op de website kerstverhaalmeteenboodschap.nl. De winnaars lezen hun verhaal ook voor. Die voorleesvideo’s verschijnen woensdag, donderdag en vrijdag op de YouTubekanalen van Puntuit en Kits.

 

„Kerst vieren kan altijd en overal”

 

De kerstdagen zullen er voor veel Nederlanders anders uitzien dan anders. „Maar je kunt, waar je ook bent en wat er ook gebeurt, altijd Kerst vieren”, zegt Jacolien Geluk (25) uit ’s-Gravenpolder. Dat is de boodschap van haar kerstverhaal ”Kerstvlucht”. „Het gaat om de vraag of de Heere Jezus ook in jouw hart is geboren.”

Schrijven doet de leerkracht graag. En veel. Voor de kinderen in haar klas, groep 4/5 van de Joos van Larenschool in Arnemuiden bijvoorbeeld. De verhalen leest ze dan voor in de klas. Volgend jaar, als ze verwacht klaar te zijn met haar deeltijdopleiding aan de pabo, hoopt Jacolien de tijd te vinden om een boek te schrijven. „Dat zou ik nog weleens willen proberen. Dat ik deze verhalenwedstrijd win, bevestigt voor mij dat het verhaal technisch goed in elkaar zit.”

Het verhaal van Jacolien gaat over een Syrisch meisje dat op eerste kerstdag moet vluchten voor oorlogsgeweld. Ze vindt het moeilijk om Kerst te vieren. De Zeeuwse schreef het originele verhaal enkele jaren geleden al, toen er bij haar thuis Syrische vluchtelingen over de vloer kwamen. Voor de kerstverhalenwedstrijd kortte ze het originele verhaal in en schreef ze het toe naar Kerst.

 

Papoeakind bracht vrede

 

Toen haar godsdienstleraar de documentaire ”Peachechild” liet zien, wist Mariléne Flipse (16) uit Arnemuiden dat ze haar kerstverhaal wilde schrijven over de ervaringen van de Canadese zendeling Don Richardson.

Het verhaal ”Vredeskind”, dat de vwo-leerling van het Calvijn College in Goes instuurde voor de kerstverhalenwedstrijd, speelt zich af in de jaren 60, op Papoea. „De Sawistammen waaronder Richardson evangeliseerde, sloten vrede door een kind van hun stam aan de andere stam te geven. Zolang het kind bleef leven, was er vrede tussen de stammen”, weet Mariléne. „Een van die mannen gaf zijn eigen, enige kind aan de andere stam om vrede te bewerkstelligen. Daarin zie je de lijn naar hét kerstverhaal dat Richardson toen kon vertellen. Dat God Zijn enige Zoon heeft gegeven aan vijanden.”

De tiener ziet haar verhaal als een hervertelling van het boek ”Vredeskind”. „Ik heb uit dat boek verschillende passages gehaald en die mooi opgeschreven. Ook voegde ik er extra elementen aan toe. Ik haalde informatie van Wikipedia en verwerkte ook een tekst waar mijn dominee pas over preekte erin.” Die tekst komt uit Jesaja 9. „Degenen, die wonen in het land van de schaduw des doods, over dezelve zal een licht schijnen.”

Mariléne deed al vaker mee aan schrijfwedstrijden, maar viel niet eerder in de prijzen. Ze ziet haar winst als een aanmoediging om door te gaan en haar droom te verwezenlijken: het schrijven van een jongerenroman die zich moet afspelen in een door haarzelf gecreeërde fantasiewereld. 

 

Kerkgeschiedenis doorgegeven

 

Hanneke Verrips-Budding (36) was volslagen verrast toen ze hoorde dat de jury had geoordeeld dat haar verhaal tot de beste behoort. Nooit eerder had ze een verhaal op papier gezet.

De huismoeder uit Leerbroek kreeg als kind verhalen over kerkgeschiedenis met de paplepel ingegoten. Die verhalen geeft ze op haar beurt weer graag door aan haar eigen zes kinderen. „We kunnen lering trekken uit de tijden die zijn geweest. De mensen hebben vroeger moeten strijden voor hun geloof en de vrijheid van godsdienst die wij nu mogen beleven. Die verhalen mogen niet verloren gaan. En trouwens, op veel andere plekken in de wereld worden christenen tot op de dag van vandaag vervolgd.”

Om haar verhaal aantrekkelijk te maken voor jongeren, besloot Verrips een link te leggen met de actualiteit. Zo gaat een deel van haar verhaal over een christelijke Afghaan die moest vluchten uit zijn land. Zo wil Verrips „een rotsvaste zekerheid” doorgeven. „In deze onzekere coronatijd vragen we ons af hoe de toekomst eruit zal zien. Maar gelukkig zien we dat de Heere door de eeuwen heen altijd Dezelfde blijft.”