Daarnaast zijn de christenen een minderheid in een Islamitische samenleving. In een kringgesprek met een aantal Palestijnse studenten komt naar voren dat veel jonge christenen hun geloof verliezen omdat ze het lastig vinden om daarvoor uit te komen. Angst voor lastige vragen brengt deze jongeren tot zo’n beslissing.

Wie als christen tot een minderheid behoort, heeft ook niet zoveel te kiezen op de huwelijksmarkt. Voor jongeren die echt serieus bezig zijn met hun persoonlijk geloof is dat nog lastiger: de christelijke bevolkingsgroep bevat veel naamchristenen.

Om toch te kunnen trouwen is de verleiding groot een moslim als partner te kiezen, maar dat heeft natuurlijk enorme gevolgen voor je christen-zijn.

Toch vond ik het heel bemoedigend om te zien dat de studenten de ik heb gesproken, heel serieus bezig waren met het geloof en ook gedreven zijn om die blijde boodschap te delen met hun moslimklasgenoten.

Jamil, een van de studenten deelt met mij openhartig zijn bekeringsverhaal. Hij vertelt dat hij een paar jaar geleden helemaal niet zo met het geloof bezig was. Toen hij op een dag door een vriend gevraagd werd om mee te gaan naar een Baptistengemeente, sloeg de bom in. Sinds hij tot geloof is gekomen herkennen zijn vrienden hem niet meer: hij is erg veranderd, zeggen ze. Als hij dit vertelt straalt hij van alle kanten. Maar dit heeft wel een prijs: diverse vrienden hebben hem verlaten en ook zijn familie is er niet blij mee dat hij nu niet meer meegaat naar de Orthodoxe kerk.

----

Ilse Jansen (23) uit Apeldoorn reisde af naar Israël. Op puntuit.nl houdt ze van vrijdag 10 tot en met vrijdag 17 oktober een dagboek bij over haar ervaringen. Lees {hier de eerdere delen#http://www.puntuit.nl/acties/dagboek-israel}.