Pier, Coen, Nienke en Martina. „Toen de minister medewerking toezegde, hadden we wel een highfivemomentje.”
Wat is je motivatie om mee te doen met de masterclass MP Watch?
Nienke: „De overheid focust met ontwikkelingssamenwerking meer op handel dan op hulp. Ik wilde met eigen ogen zien hoe die verschuiving uitpakt in Ethiopië. Wordt ons belastingsgeld goed ingezet? En worden ook de allerarmsten bereikt?”
Martina: „Ik ben graag bezig met het bestrijden van onrecht, juist vanuit mijn studie rechten. Toen ik vorig jaar in Thailand vrijwilligerswerk voor prostituees deed, kwam ik erachter dat de politiek een belangrijke rol kan spelen in het aanpakken van onrecht. Het lijkt me supergaaf om zelf iets bij te dragen.”
Pier: „Ik studeer internationale ontwikkelingsstudies en leer daar kritisch na te denken over ontwikkelingssamenwerking. Maar als je klaar bent met je studie mis je nog wel de praktische handvatten om aan de slag te kunnen. De masterclass biedt daar een goede opstap voor.”
Coen: „Die praktische kant sprak mij –juist naast mijn studie politicologie– ook aan. Je leert over ontwikkelingssamenwerking en lobbyen.”
Jullie hebben zelf gelobbyd?
Martina: „Ik vond het verrassend hoeveel invloed je als gewone burger kunt hebben. Gewoon door het gesprek aan te gaan met politici. Minister Ploumen stelt dat ze met haar beleid rond ontwikkelingsamenwerking ook de allerarmsten bereikt. Daar hebben wij onze vragen bij. Wij hebben hierover gesproken met Dijkgraaf van de SGP, Mulder van het CDA en Voordewind van de CU. In het begrotingsdebat van vorige week stelden ze hierover vragen. Wij zaten op de publieke tribune toen de minister toezegde inzage te bieden in hoe het beleid de armsten bereikt. Op dat moment hadden we wel een highfivemomentje.”
Noem eens een ervaring van jullie reis naar Ethiopië?
Pier: „In Ethiopië ontmoetten we een boer die dankzij Woord en Daad koeien hield. Hij kon daarmee zijn kinderen naar school sturen en in zijn levensonderhoud voorzien. Deze boer wilde graag zijn melk verkopen, maar de melkfabriek was te ver weg. Woord en Daad zorgde voor de komst van melkinzamelingspunten, waarvandaan de melk door een grote Nederlandse boer in de buurt naar de fabriek wordt gebracht.”
Jullie organiseren op 16 december een debat?
Coen: „Ja, samen met de SGP-jongeren in Werkendam. Waarbij wij vooral voor de inhoudelijke kant zorgen. Zoals het aandragen van het thema: ontwikkelingssamenwerking. Hoe zou Nederland het verschil kunnen maken? Als er weinig geld gaat naar ontwikkelingshulp, zie je vaak dat er enkel iets gedaan wordt aan de symptomen. Terwijl het effectiever is om de oorzaken van een probleem aan te pakken. Mensen in ontwikkelingslanden zijn het meest gebaat bij structurele oplossingen.”
Wat wil je meegeven aan jongeren?
Nienke: „Als jongere in Nederland kun je ook bijdragen aan een eerlijker wereld. Het is niet vanzelfsprekend dat mensen in Ethiopië goede lonen krijgen, en bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. Dat is niet alleen een taak van de overheid, maar ook van jou als consument. Weet jij of je kleding eerlijk is geproduceerd? En is je reep chocolade wel slaafvrij geproduceerd? Jij kunt in de supermarkt en tijdens het shoppen kiezen voor eerlijke producten, te herkennen aan een keurmerk.”
Wat levert MP Watch jou op?
Martina: „Onder meer levenswijsheid. Door de reis naar Ethiopië is mijn blik verbreed. Ik zag extreme armoede. Het zette me op scherp. Waar leef ik voor? Ik merk dat ik snel geraakt word door onrecht. Het motiveert mij om me in te zetten voor een betere wereld.”
Pier: „Ik leerde schrijven met een praktische insteek. Op de universiteit gaat het er om objectief en analytisch te zijn. Daarvan is het gevaar dat alles zo genuanceerd is, dat je geen visie meer durft te ontwikkelen. Terwijl het in de politiek juist gaat om meningen.”
Coen: „Ik heb een inkijkje gekregen in hoe lobbywerk gaat en leerde hoe ik een boodschap moet overbrengen. Zo moet je niet te idealistisch blijven praten, want dat landt niet. De reis naar Ethiopië was indrukwekkend.”
Nienke: „Ik besefte dat ik verantwoordelijk ben voor mijn levensstijl. Onbewust veroorzaak ik onrecht. Bijvoorbeeld door koffie te kopen waarvoor boeren geen eerlijk loon krijgen. Het daagde me uit om mijn leven aan te passen, en een eerlijkere wereldburger te worden.”
Mini-colleges op puntuit.nl
Vanaf 30 november verzorgen de vier MP Watchers elke week een minicollege op puntuit.nl/mpwatch. Kijken dus!
MP Watch
Voor het tweede jaar op rij organiseert Woord en Daad een politieke masterclass voor studenten: MP Watch. MP verwijst naar Member of Parliament, de Engelse aanduiding voor Kamerlid. Vier MP Watchers gingen in augustus samen met onder anderen SGP-Kamerlid Dijkgraaf naar Ethiopië. Ze onderzochten of het Nederlandse beleid rond ontwikkelingssamenwerking –dat verschoof van hulp naar handel– ook allerarmsten bereikt. Terug in Nederland hebben ze hierover de christelijke partijen geadviseerd.
Een belangrijk speerpunt van Woord en Daad is de beïnvloeding van het beleid van de Nederlandse overheid, Europa en overheden van landen waar de organisatie werkzaam is. Hierbij komt Woord en Daad op voor de allerarmsten.