En toch is hij het. Gerco Guijt (19) uit Katwijk aan Zee heeft zijn eerste dichtbundel uitgegeven: ”Op de knieën.” Een boekje vol gedichten die hij in zijn vrije tijd schreef.
Een laptop staat opengeklapt op zijn bureau. Rechts in de hoek een bakje voor de post, links een rekje voor de nodige paperassen. Dit is het domein van een gestructureerd persoon, die zijn inspiratie uit andere dingen haalt dan uit de rommel om hem heen.
„Denk niet dat ik hoogstaande poëzie schrijf hoor”, begint Gerco bescheiden zijn verhaal hoe hij er toe kwam een dichtbundel uit te geven. „De meeste gedichten draaien om praktische dingen uit het dagelijkse leven.”
Hij somt op: „Een kind dat ter wereld komt, de moeder van een vriendin die overlijdt, mijn worsteling over een studiekeuze, het overlijden van mijn oma.” Negen van de tien gedichten in Gerco’s bundel hebben een persoonlijke aanleiding.. „Het gaat vanzelf”, is zijn nuchtere constatering. „Als ik iets heb meegemaakt, komen de regels vaak vanzelf. De gedichten hebben de vorm van een gesprek tussen God en de lezer. Je zou het gebeden kunnen noemen.”
Ontstaan
Als jonge knul begin je niet zomaar van de ene op de andere dag met dichten. Dat moet toch gegroeid zijn. Gerco knikt. „Vroeger schreef ik wel eens brieven waar ik een gedicht bij deed. Op een gegeven moment zeiden mensen tegen me: „Waarom geef je geen bundel uit?” Ik had al heel wat gedichten liggen, dus de inhoud was er al.”
„Het knielen voor de Heere is de rode draad door mijn gedichten”
Dat de titel van zijn bundel ”Op de knieën” meekreeg, is niet zomaar. „De teksten hebben allemaal een christelijke boodschap. Het knielen voor de Heere, het smeken om hulp is de rode draad door mijn gedichten. Daarnaast: ik ben ervan overtuigd dat het straks dáárom gaat. Alle knie zal zich buigen voor Hem, als Hij wederkomt.”
Gevoelsmens
Als dichter moet je volgens Gerco wel een beetje gevoel hebben in je lijf. Hoe zit dat met hem? „Liederen kunnen me erg raken. Je moet je ook kunnen inleven in iemands situatie. Zo heb ik mijn laatste gedicht geschreven voor mensen die depressief zijn. Zelf heb ik dat gelukkig nooit meegemaakt, maar jezelf inleven in zo’n situatie is dan wel belangrijk.”
Sommige gedichten gaan over een geschiedenis uit de Bijbel of over de lijdenstijd. Zo is het gedicht ”Koning op de knieën” voor Gerco het mooiste gedicht uit de bundel. Het gaat over het lijden van Jezus in de Hof van Gétsémané. „Daarin komen allerlei schijnbare tegenstrijdigheden voor. Een Koning knielt, de Liefde wordt gehaat en de Trouw verraden.”
Hij zal wel veel in de Bijbel lezen om zulke gedichten te kunnen maken? „Of je nu wel of niet dicht, elke dag persoonlijk uit je Bijbel lezen is sowieso belangrijk”, aldus Gerco. „In Zijn Woord laat God zien wat Hij voor ons gedaan heeft. Realiseer het je: God heeft ons op het oog.”
„Wat absoluut blijft, is de christelijke boodschap. Zonder Bijbel geen gedicht”
Toekomst
In zijn kamer liggen geen proppen papier van mislukte probeersels. Dat betekent niet dat er nooit iets fout gaat, haast Gerco zich te zeggen. „Ik schrijf nu eenmaal niet met pen en papier, dus proppen vind je hier niet. Maar in mijn digitale prullenbak zit wel het nodige hoor.”
De jonge Katwijker sluit niet uit dat er nog een bundel komt. ,,Als dat gebeurt, wil ik er ook weer een aantal gelegenheidsgedichten in hebben, zoals een gedicht over de geboorte van een kind.” Lachend: „Je moet je wel in kunnen leven hè?” Dan, weer serieus: „Wat absoluut blijft, is de christelijke boodschap. Zonder Bijbel geen gedicht.”
De Koning op de knieën
De Koning op de knieën,
een doodsbange Held.
De Trouw Zelf wordt verraden,
verraden voor geld.
De Vriend wordt verlaten,
de Liefde gehaat;
Zelfs Zijn drie beste vrienden
zijn niet tot waken in staat.
Hier, in de hof van het lijden,
waait een ijskoude wind.
De God aller goden,
keert de rug naar Zijn Kind.
De Redder der mensen
wordt Zelf niet gered.
Zie, de hoorder van bidders,
gaat Zelf in gebed.
Zijn stem breekt de stilte:
‘Heer’, is ’t niet moog’lijk dat Gij,
de volle beker van ’t lijden,
laat voorbijgaan aan Mij?’
‘Och, Vader, Ik bid U,
niet dat Mijn wil geschiedt.
Laat Mij maar volbrengen,
wat U Mij gebiedt.’
Zijn angst wordt intenser,
Zijn lichaam zweet bloed.
Maar de angst kan niet winnen:
Zijn liefde wint het voorgoed.
Daar loopt Hij, Mijn Redder.
Zie, Hij komt dichterbij.
Ik schuif wat naar acht’ren,
maar Hij loopt rechtstreeks naar mij!
Dan geschiedt hier een wonder,
‘t gebeurt langzaam maar zeker:
Hij geeft mij een briefje,
ik geef Hem mijn schuldenbeker.
Verbaasd zie ik Hem vertrekken,
met mijn beker in Zijn hand.
Ik open het gekregen briefje
en lees: ‘Je bent welkom in Mijn Vaderland!’
Gerco Guijt
27 maart 2015
Gerco’s gedichtenbundel kun je voor 14,95 euro aanschaffen bij boekhandel Het Baken in Katwijk aan Zee of via deze link.
Dit interview heeft eerder in familieblad Terdege gestaan.