Hetty wordt in 1930 geboren in België, maar groeit op in Amsterdam. Tijdens de Tweede oorlog besluiten de Duitsers dat alle Joden in Amsterdam-Oost bij elkaar moeten gaan wonen. Als de neef van Hetty’s vader opgepakt wordt, realiseert de familie zich dat Duitsers de hele Joodse bevolking van Nederland zullen gaan uitroeien. De deportatie van Hetty’s familie werd uitgesteld door een stempel in hun paspoort, die hun een vrijstelling van deportatie zou geven. Toch werden ze opgepakt en naar doorgangskamp Westerbork gestuurd. Op 1 februari 1944 gaan ze naar Bergen-Belsen.

Rond 5 december 1944 worden Hetty’s vader en moeder gedeporteerd. Hierna gaat Hetty als een soort moeder voor de achtergebleven kinderen zorgen. Hetty maakt verschrikkelijke dingen mee, maar toch blijf ze eerst aan anderen denken en dan aan haarzelf.

Later krijgen de achtergebleven kinderen van het kamp een kinderbarak toegewezen. Die staat onder leiding van twee Poolse verpleegsters. Zij zorgen er voor dat de kinderen nog iets te eten binnenkrijgen. Hetty krijgt de tyfus, maar knapt daar toch van op. In april 1945 wordt het kamp bevrijd door de Engelsen.

Enkele opvallende stukjes uit het boek:

  • "'We moeten de kinderen achterlaten. Ze mogen niet mee,’ zei moeder. Ik verstijfde van afschuw." Dit was het moment waar Hetty en haar broers afscheid moeten nemen van hun moeder. Er bleven daarna veel kinderen als ‘wees’ achter.
  • We zaten al minstens twee uur zonder enige bewaking in de garage. Iedereen was vreselijk moe. De ‘wezen’ die achterbleven werden opgesloten in een SS-garage.

Voor mij was dit boek een mooi, bijzonder boek met een meeslepende verhaallijn.

Het boek geeft je een bijzondere inkijkje in het leven in concentratiekampen. Hetty heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar toch had ze alles over voor de andere kinderen in de kinderbarak. Het is bijna onmogelijk om dit boek aan de kant te leggen. Ik geef je een tip: leg je telefoon of huiswerk even aan de kant en lees dit mooie boek!


Boekgegevens

‘Hetty’, Hetty Verolme; uitgeverij Callenbach, Zwolle, 2016; ISBN 9789026622045,285 blz.; €14,99.


Lees en bekijk hier meer over boeken voor jongeren (incl. lijst met nieuwste uitgaven).