-
2. Hoe belangrijk is je smartphone voor je?
A. Zmart foon? Wat is dat? Nee, zo’n ding heb ik niet. (0)
B. Het is voor mij vooral een hebbedingetje, een coole gadget. Ik kocht hem omdat mijn vrienden er ook een hebben. (1)
C. Ik kan haast niet zonder. Nadat mijn eerste kapotging, moest ik meteen een nieuwe! (2)
D. Ik ben een echte Applefan. Wanneer er een nieuwe iPhone uitkomt, krijg ik de neiging om in mijn slaapzak voor de deur van de Apple Store te gaan liggen. (5)
E. Man, man... Ik ben verslaafd aan dat ding. Tenminste, dat krijg ik regelmatig te horen van mijn ouders. Zelfs als ik in bed lig, kan ik er niet afblijven. (3)
TOELICHTING: Smartphones, verslavend he?
-
4. Voor mijn smartphone koop ik regelmatig een app of doe ik in-app-aankopen.
A. Een betaalde app aanschaffen? Ik draai er mijn hand niet voor om. Als-ie er leuk uitziet, schaf ik hem gewoon aan. (4)
B. Als ik een vette game speel op mijn iPhone, dan koop ik gerust wat leuke extra’s voor in het spel. (4)
C. Mijn stelregel is: geen geld uitgeven aan apps. Ik download wel veel gratis spul als ik het geinig vind. (2)
D. Ik selecteer de apps die ik aanschaf nauwkeurig. Onzin verwijder ik het gelijk. (1)
E. Ik zei nog zo: ik heb geen smartphone. (0)
TOELICHTING: Het gemak waarmee je tegenwoordig dingen kunt aanschaffen, moeten je extra beducht maken. Let op je banksaldo! Gameverslaving heeft sinds de komst van smartphones ook een nieuwe dimensie gekregen. Slinkse spellenmakers halen allerlei trucks uit om je te verleiden tot in-app-aankopen.
-
6. Wat weet je van de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons? (maar 1 antwoord mogelijk)
A. Volgens mij zijn mobieltjes vooral ongezond in het verkeer. (2)
B. Gezondheidsrisico’s? Daar weet ik niets van. (0)
C. Mobieltjes geven straling af, daar kun je kanker van krijgen. (1)
TOELICHTING: Juiste antwoord is A. Als je dit antwoord gekozen hebt, weet je waarschijnlijk precies wat er bedoeld wordt. Je hebt zelfs vast eens meegemaakt dat je onder het autorijden of fietsen je telefoon gebruikte en opeens schrok van een medeweggebruiker. Door telefoongebruik let je minder goed op het verkeer. Dat kan gevaarlijk zijn.
Veroorzaken mobieltjes kanker? Draadloze telefoons werken inderdaad op elektromagnetische straling, net zoals röntgen- en magnetronstraling. De schade die telefoontjes zouden kunnen doen, komt door het opwarmen van weefsel. We weten niet of dat op de lange termijn problemen op gaat leveren. Er zijn nu nog geen bewijzen voor of tegen gevonden. (bron: National Cancer Institute.) Vraag: kan de elektromagnetische straling van meerdere telefoons maiskorrels doen ‘poppen’ tot popcorn? {Zie het antwoord hier!#http://www.youtube.com/watch?v=KsoVEeJg3TY&noredirect=1}
-
8. Ik zie internet vooral als…
A. Leuk en handig. Maar ook wel riskant. Er is zo veel bagger op te vinden. (1)
B. Noodzakelijk, omdat je er voor school of werk informatie op moet zoeken, maar ik vind dat je er zo min mogelijk tijd moeten doorbrengen. (0)
C. Een levensbehoefte. Zonder sociale media en internet kan ik echt niet meer. Een vakantieadres zonder wifi? Dat wil ik eigenlijk niet. (3)
-
10. Facebook is eigenaar van alles wat je als gebruiker op je account plaatst. Wat houdt dat in? (maar 1 antwoord mogelijk)
A. Dat je je verwijderde foto’s elders kunt tegenkomen zolang je een account hebt op Facebook. (0)
B. Dat alles wat je op Facebook zet, goed geback-upt is. (0)
C. Dat je de foto’s en video’s die je ooit op Facebook met anderen hebt gedeeld nog kunt tegenkomen als je je account hebt opgezegd. (1)
TOELICHTING: Juiste antwoord is C. Wie gebruik maakt van Facebook geeft Facebook het recht om de foto’s en video’s die je met anderen hebt gedeeld online te laten staan. Dat recht vervalt pas als alle mensen met wie je die foto’s of video’s hebt gedeeld, die content van hun profielpagina verwijderd hebben. In de praktijk betekent dat dus dat die foto’s en video’s gewoon online blijven staan, ook als jij jouw account al lang hebt opgeheven. Dat kan heel vervelend zijn als je solliciteert en je beoogde baas vindt van jou nog allerlei video’s van feestjes waar je je niet zo feestelijk hebt gedragen!
-
12. Hoe ga je om met nieuws?
A. Daar ben ik continu mee bezig. Via bijvoorbeeld Twitter houd ik me op de hoogte van wat er allemaal gebeurd. Enne... F5 is een van mijn favoriete knoppen op het toetsenbord. (4)
B. Ik lees bijna geen nieuws. Ik scan hoogstens een (paar) keer per dag nu.nl. (0)
C. Meestal pak ik de gratis blaadjes in de trein of bus. (1)
D. Ik vind kwaliteit belangrijk. Thuis pak ik geregeld dé kwaliteitskrant van refo Nederland, het RD. Oh... is er maar één krant in onze kring? (0)
E. Ik ben vooral te porren voor Puntuit en puntuit.nl. Dan krijg ik vast bonuspunten bij deze test! (2)
----
Heb je je punten opgeteld? Houd je vast. {Dan kun je hier naar de uitslag#http://www.puntuit.nl/algemeen/uitslag_mediatest_puntuit_1_694983}!
-
1. Wat voor apparatuur gebruik je allemaal? Meerdere antwoorden mogelijk.
A. Eigen pc. (1)
B. Thuiscomputer. (0)
C. Zo’n onverwoestbaar simpel, oud mobieltje zonder internet. (0)
D. Een heuse smartphone. Inclusief internet en dat soort dingen. (2)
E. IPod. (1)
F. Tablet-pc. (2)
TOELICHTING: Spreekt voor zich toch? Smartphone en tablets zijn eerder verslavender dan iPods en pc’s. Bij thuiscomputers (gezien het toezicht) en simpele mobieltjes het minste.