Loop een kerk binnen, en een van de meest prominent aanwezige objecten is het orgel. Voor ons net zo gewoon als op de fiets of met de bus naar school gaan. Toch heeft het orgel niet altijd de samenzang in de dienst begeleid.
Niemand minder dan Johannes Calvijn moest niets van het instrument hebben. Volgens hem was het een ‘duivelse sirene.’ Hij vond dat de kerkdienst in alle soberheid moest draaien om het Woord, en niet om de muziek. Het is goed om hierbij in het achterhoofd te houden, dat het orgel in de Roomse kerk de hele dienst door werd gebruikt, ook tijdens de preek.
Constantijn Huygens pleitte halverwege de 17e eeuw weer voor de invoering van het orgel, omdat de samenzang erbarmelijk slecht was. De gebruikte melodieën waren namelijk Frans, en slechts marginaal bekend. Om de kwaliteit van het zingen te verbeteren, werd het orgel weer ingevoerd, slechts om de samenzang te begeleiden.
Hoe is dat vandaag de dag? Naar mijzelf kijkend, let ik soms meer op het orgelspel, dan op wat ik zing. Volgens mij missen we dan de boot. Moeten organisten dan enkel en alleen begeleiden? Mijns inziens moet het orgelspel conform de inhoud van de psalm zijn. Bij een boetpsalm zijn allerlei tierlantijntjes niet gepast.
Zo, en nu eerst even een cd’tje orgelmuziek aanzetten.
-
Koukleum
Op mijn slaapkamer is het koud! Koud genoeg om ervoor te zorgen dat mijn tenen na verloop van tijd ongevoelig zijn. Het probleem is de centrale verwarming in mijn kamer. De afwezigheid ervan, welteverstaan.
Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest. Zo ook bij ons thuis. De houtkachel brandt beneden, terwijl mijn kamer zich op de zolder bevindt. Dat is mijn eigen schuld: jaren geleden wilde ik graag de huidige kamer, en dat betaalt zich nu uit. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.
Gelukkig vond ik nog een minuscuul straalkacheltje. Dat kacheltje is echter de spreekwoordelijke druppel. Voor de duidelijkheid, niet de druppel van de emmer, maar die van de gloeiende plaat. Nu ben ik over het algemeen niet gauw aangebrand, maar als het zo doorgaat durf ik zelfs daar mijn hand niet meer voor in het vuur te steken.
Omdat men ijzer moet smeden als het heet is, bezocht ik Marktplaats in de hoop een betere kachel te vinden. Ik vraag me af wat er achter de diverse advertenties zit. Zaten de adverteerders er warmpjes genoeg bij om een kacheltje weg te doen? Hoeveel verhitte discussies zijn voor de plaatsing van de advertentie gevoerd? Geen van de advertenties kon echter de vuurproef doorstaan.
Bij nader inzien, laat die kachel maar zitten; de hartverwarmende bezigheid van schrijven is al voldoende om mijn lichaam op temperatuur te houden!
----
Wat vind jij van deze columns? Stuur je beoordeling in via de reactiemogelijkheid. Geef een cijfer per column of een algeheel cijfer. Wie moeten volgens jou de nieuwe columnisten van Puntuit worden.
-
Herdenking
Wat gebeurde er in 1600? Maurits verslaat de Spanjaarden bij Nieuwpoort, een gegeven dat elke Nederlander welbekend is. 31 oktober 1517? Maarten Luther slaat zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg. Ook hier weet vooral reformatorisch Nederland wel antwoord op. 28 oktober 312? Iemand? Constantijn de Grote verslaat op de Milvische brug zijn rivaal Maxentius.
De overeenkomst tussen Constantijn en Luther is deze: allebei brachten ze een revolutie op religieus vlak teweeg. Toch weten we van Constantijn nagenoeg niets te vertellen, terwijl hij zo’n grote betekenis heeft gehad voor het Christendom. En daar wringt hem de schoen. Welke kerk kwam namelijk voort uit het door hem toegestane Christendom? Precies, de Rooms-katholieke.
Luther daarentegen kan men zien als grondlegger van de reformatorische kerken. Daarom wordt zijn daad elk jaar weer herdacht. En Constantijns overwinning? Die bezorgde hem 1700 jaar na dato toch nog een onlangs verschenen bijlage bij deze krant, maar geen herdenkingsdag. Toch, zonder Constantijn was Luthers daad niet gebeurd.
En wat gebeurde er in 1700? Toen was de 100-jarige herdenking van de Slag bij Nieuwpoort!