Geschiedenis, iedere Nederlander heeft weleens les gekregen in geschiedenis. Als je rondvraagt bij leeftijdsgenoten hoor je vaak: Geschiedenis, ik heb niks aan dat vak het is toch allemaal gebeurd en het valt niet meer terug te draaien. Feitelijk gezien hebben ze gelijk maar toch is er ook een andere kant van de geschiedenis. Ik kwam erachter dat de geschiedenis zich vaak herhaalt, dus over terug draaien gesproken, het komt terug maar vaak zien wij dat niet. Vroeger begon men met jagen en landbouw. Toen kwamen er langzaam aan de steden in opkomst, de steden blijven bestaan maar toch zie je dat in de tijd van de Industrialisatie heel veel mensen weer steden gingen optrekken om daar in fabrieken te gaan werken. Ik vraag me weleens af: zouden we over 100 jaar weer grotendeels op het platteland wonen en koeien hebben en akkers bebouwen? Wij, als christenen zijn vaker meer geïnteresseerd in de geschiedenis van het vaderland dan de meeste onchristelijke jongeren. Zou dat door de ontzettend motiverende leraren op onze scholen komen of doordat wij in onze jeugd meer boeken lazen in plaats van achter de tv te zitten die de meeste onder ons niet hebben?
-
Big Huggs
Het is blijkbaar normaal om elkaar een knuffel te geven als je iemand tegenkomt of als je weggaat. Het is bizar als je ziet hoeveel jongeren dat doen(volwassenen zie je zelden of nooit knuffelen). Kijk, het is ontzettend fijn als je weggaat bij iemand en die heeft het moeilijk en je geeft een opbeurende knuffel om te laten voelen dat je er bent voor diegene. Maar aan de andere kant is het te intiem. Als je met de liefde van je leven knuffelt heb je er denk ik wel een totaal ander gevoel bij dan bij een vriendin. Maar het overgaan van lichamelijk contact naar seksueel contact wordt er alleen maar makkelijker op. Wat ook nog eens zo is, er wordt tegenwoordig door jongeren zo vaak geknuffeld dat het de nieuwe manier van afscheid nemen is, het heeft geen waarde meer, net zoals luchtkussen. Ik zeg maar zo, blijf knuffelen maar denk eens na hoe je het doet en wat voor gevoelens je oproept bij iemand. Check it!!
----
Wat vind jij van deze columns? Stuur je beoordeling in via de reactiemogelijkheid. Geef een cijfer per column of een algeheel cijfer. Wie moeten volgens jou de nieuwe columnisten van Puntuit worden.
-
Internetverslaving
Je hoort en leest het steeds vaker, jongeren zijn verslaafd aan internet. Ik denk weleens waarom zeuren ze daar nou altijd over? Laat mij nou lekker op Facebook, Whatsapp en Twitter zitten? Maar denk eens na: Je voegt iemand toe op Facebook, na 3 dagen heeft die persoon je nog steeds niet geaccepteerd. Je checkt nog eens het profiel om te kijken of diegene online is geweest en of diegene wel anderen heeft toegevoegd. Waarom doen we dat? Of nog zo’n voorbeeld, je plaatst een status en je kijkt ieder uur hoeveel likes en reacties je al hebt. Waarom doen we dat? Nou, dat noem ik toch wel een beetje internetverslaving. Ongemerkt neemt het meer tijd in beslag. Tijd om huiswerk te maken, Tijd om iets eerder te gaan slapen, Tijd om eens op een andere manier contact te leggen met echte vrienden. Whatsapp is nog verslavender. Je zit constant je telefoon te checken of je geen whatsapp hebt van een of ander persoon. Pas zei iemand, als ik mijn verjaardag houd dan leg ik wel een mandje neer waar iedereen zijn telefoon in kan leggen, dan is de aandacht bij een gesprek veel beter. Ik geef ze groot gelijk maar of we dat allemaal kunnen…