Niemand zal het ontgaan zijn. Amerika (her)koos de zesde van november een nieuwe president, Barack Obama. Deze ambitieuze halfbloed Amerikaan wordt ook wel de machtigste man ter wereld genoemd. Maar weinigen weten dat er twee dagen na de Amerikaanse verkiezingen in het land van de Chinezen ook nieuwe leiders gekozen worden. Daar wordt, heel democratisch, door de leden van de partij, dat zijn er 2268, het nieuwe politbureau gekozen. Dat zijn de partijbazen van de communisten. Uit het nieuwe politbureau komt de nieuwe Chinese president, maar die wordt pas in Maart gekozen. Aangezien er voorspellingen gaande zijn dat niet de VS maar het economisch snel groeiende China, s ’werelds machtigste land wordt, is het opmerkelijk dat er weinig aandacht naar deze verkiezingen gaat. Misschien heeft dat iets met de ”democratie” in dat land te maken. Een voordeel, de 2268 stemmen zijn wel lekker snel geteld. Dat in tegenstelling tot de VS waar ze af en toe moeite hebben met snel tellen.

-

Togaberoepen

Hoogleraars, Professors, dominees, rechters en veroordeelde advocaten, ze dragen in hun ambt allemaal een toga mét of zonder baret, of hebben het recht om dat te doen. Waarom doen ze dat? Ik denk dat het dragen van deze kledingstukken hun waardigheid en ambt benadrukt. Bij ons in Nederland zijn ze vaak zwart, en dan is het inderdaad zo dat er een bepaalde waardigheid van uit gaat. Maar bij onze oosterburen in Duitsland zijn de gewaden van bijvoorbeeld rechters rood. Ik kan me voorstellen dat de beoogde waardigheid dan weg is en je als veroordeelde crimineel misschien wel in de lach schiet ondanks de ellende, als er een man in zo’n fel rood pak naar binnen komt om jou te veroordelen. Maar in Nederland valt er ook nog wel te lachen om die baretten en toga’s. Bijvoorbeeld als er een in een heftige discussie gewikkelde professor zijn baret verliest. Of dominees die tijdens een preek een baret laten vallen. Maar het is natuurlijk ook een mooie traditie om zo’n gewaad te dragen. Misschien zelfs een reden om een togaberoep te gaan beoefenen.

----

Wat vind jij van deze columns? Stuur je beoordeling in via de reactiemogelijkheid. Geef een cijfer per column of een algeheel cijfer. Wie moeten volgens jou de nieuwe columnisten van Puntuit worden.


-

Charismatische advocaat

Nederland stond raar te kijken toen hun meest bekende en charismatische advocaat te horen kreeg dat hij geen kidnappers, Surinaamse presidenten en blonde politici meer mocht verdedigen. De bekende strafpleiter wordt beschuldigd door de deken, bestaande uit collega advocaten en een rechter, van het niet melden van sommen geld, te weinig bijscholing en het niet goed verdedigen van cliënten belangen. Opmerkelijk is dat het bij de eerste beschuldiging niet om een wet maar om een richtlijn binnen de advocatuur gaat. Bij de tweede en derde beschuldiging lijkt het echter om jaloerse collega advocaten te gaan. Na het horen van deze uitspraak schoot binnenkort ex-advocaat Bram M. in het verweer. Hij noemde het hele gebeuren deken onwaardig, infaam en abject. Misschien heeft de zielige advocaat wel gelijk en is er sprake van karaktermoord. Het is ook niet niks om levenslang geschorst te worden door jaloerse collega’s.