Na de eindexamenuitslag van vorige week duiken tienduizenden jongeren in een zee van vrije tijd. Tijd die maar al te vaak wordt opgevuld met werken. Voordat je gaat zwoegen bij de bakker, supermarkt of tuinder is het verstandig om eerst de kleine lettertjes van het contract te lezen. En je af te vragen waaróm je wilt werken, aldus Arne Schaddelee, auteur van het boek. Hij wil jongeren praktische en Bijbelse handvatten geven.

Werken is een levensbehoefte. Dat is Henriët met de auteur eens. „Als je niet werkt, voel je jezelf onnuttig. Je beroep wordt gezien als status. Op een verjaardagsfeestje vragen mensen eerst hoe je heet en daarna wat je doet.”

Scheppingsopdracht

Henriët studeert en werkt. Ze volgt een fulltime hbo-opleiding communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ook haar avonden gaan grotendeels op aan studeren. Op zaterdag werkt ze in boekenwinkel De Boekenkamer in Kootwijkerbroek. „En de gaatjes vrije tijd vul ik met lezen en met mijn studentenonderneming.”

In dat alles wil Henriët uitstralen dat ze christen is. „Ik probeer te doen wat ik beloof, zodat mensen op me kunnen vertrouwen. Als ik een deadline afspreek voor een opdracht zorg ik dat die dan echt af is.” Daarnaast staat voor de studente, lid van de oud gereformeerde gemeente in Ede, eerlijkheid hoog in het vaandel. „Ik vind het belangrijk om klanten passend advies te geven.”

Maar wat is werk eigenlijk? „Een manier om geld te verdienen én een scheppingsopdracht”, vindt Henriët. „Geld moet nuttig blijven en geen doel op zich worden. Ik heb best wat gespaard omdat ik al lang werk, maar je moet vooral werken omdat je het leuk vindt.” Daarmee zit ze op de lijn van ”Werk ze!”: werk moet zijn tot eer van God en om de medemens te dienen.

„Ik ben op weg naar het hemelse Jeruzalem en onderweg verkoop ik klompen.” Het is een van de citaten van een onbekende klompenmaker die de auteur heeft opgenomen. „Het betekent dat het belangrijkste in je leven is dat je op weg bent naar de eeuwigheid. En op weg daarnaartoe heb je een baan”, legt Henriët uit. „Je bent op aarde om God te dienen, en werk is daar een onderdeel van.”

Getuigen

Door werk kun je ook in contact komen met onkerkelijke mensen. „In onze onderneming zit een jongen die niet christelijk is. Het viel hem op dat ik bid en dank voor mijn eten en dat ik doe wat ik zeg. Hij ging vragen stellen over wat ik geloof en waarom ik naar de kerk ga. Hij heeft pas een kerkdienst met ons meegemaakt.”

„Getuig, desnoods met woorden”, zei de monnik Franciscus van Assisi al. Zijn quote is ook opgenomen in het boek. „Ik vond dat een mooie uitspraak”, zegt Henriët terwijl ze in het boek bladert. „Mijn gedrag was de aanleiding voor de interesse van mijn compagnon. Inmiddels heb ik hem een Bijbel gegeven.”


Kiezen wie je wilt zijn

Je kunt natuurlijk een beroepentest doen. Het aanbod is enorm: van gratis op internet tot prijzig bij een gerenommeerd bureau. Maar misschien kunnen wij je vast op weg helpen.

Vroeger was het simpel. Zonen volgden hun vader op. Een boerenzoon wordt boer en de zoon van een schipper koos het ruime sop. Daar hoeft niets mis mee te zijn. Dus, breng eens in beeld wat jouw (groot)ouders en hun ouders deden voor de kost. Welke rode lijn valt daarin te ontdekken?

Van je werk je hobby maken, dat zou iedereen wel willen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd, maar natuurlijk zegt je hobby wel wat over jou. Zet je hobby’s eens op een rij. Noem bij iedere hobby vijf redenen die juist deze hobby zo aantrekkelijk maken. Al deze redenen zijn voor jou kennelijk belangrijke prikkels en drijfveren!

Fragment uit ”Werk ze!”


Martha en Maria

Een dienende houding. Daar roept de Bijbel vaak toe op. Daarin gaf de Heere Jezus Zelf het voorbeeld. In Mattheüs 20:28 zegt Hij: „De Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen.”

Ook over ons werk zullen we verantwoording moeten afleggen. In Lukas 16:10 staat: „Die getrouw is in het minste, is ook in het grote getrouw.”

De zussen Martha en Maria kennen we wel. Martha is druk bezig om het haar gasten in alles naar de zin te maken. Dankzij haar inzet kreeg de Heere Jezus met Zijn twaalf discipelen een gastvrij onthaal. Toch roept de Heere Jezus haar op om het werk even te laten rusten en tijd te nemen voor geestelijke lessen.

We hebben overal tijd voor, maar heb je ook tijd voor stille tijd voor je aan het werk gaat? Zelf nam de Heere Jezus tijd voor gebed. In Markus 1:35 lezen we hoe en wanneer Hij dat deed.

Fragment uit ”Werk ze!”