Waarom een actie rond klassieke muziek?
Je kent vast wel de imponerende beginklanken van de Vijfde Symfonie van Beethoven of het vrolijke wijsje van de ”Lente” uit de ”Vier Jaargetijden” van Vivaldi. Sommige klassiekemuziekwerken kan bijna iedereen waarderen, naar andere stukken moet je leren luisteren. De Nederlandse dirigent Antony Hermus zei ooit: „Iedereen houdt van klassieke muziek, maar niet iedereen weet dat al.” Puntuit wil jou enthousiast maken voor deze muziek, als je dat tenminste nog niet bent. Want ”klassiek” in ”klassieke muziek” staat echt niet gelijk aan oubollig en saai.

Wat wordt er georganiseerd?
Er is voor elk wat wils. Niet alleen lees je de komende maanden meer over klassieke muziek, maar kun je ook meedoen met het Puntuitconcours of –als je geen instrument bespeelt– met een quiz. Ding mee naar de hoofdprijs: kaarten voor een uitvoering met violiste Janine Jansen in Het Concert­gebouw in Amsterdam.

Voor wie is het concours?
Voor alle jongeren van 12 tot en met 25 jaar die een muziek­instrument bespelen of kunnen zingen en die dus een klassiek muziekstuk kunnen uitvoeren.

Het Puntuitconcours Klassieke Muziek kent de volgende (leef-tijds)categorieën:

  • 12 tot en met 16 jaar.
  • 17 tot en met 20 jaar.
  • 21 tot en met 25 jaar.
  • Jongeren die (het vooropleidingsjaar van) het conservatorium volgen, maar nog niet afgestudeerd zijn. Deze categorie is er om het voor andere jongeren eerlijk te houden.

Hoe doe je mee met het concours?
Je hoeft niet op pad voor een auditie, maar kunt gewoon thuis­blijven. Het werkt zo.

  1. Keuze muziekstuk. Zoek een werk uit van bijvoorbeeld Bach, Händel, Mozart, Beethoven, Dvorak, Brahms of een andere componist dat jou aanspreekt.
  2. Opnemen muziekstuk. Speel het nummer op jouw instrument en vraag een familielid of vriend(in) om er een video van te maken. Bekijk hier een video met tips van de redactie.
  3. Insturen video. Eind van deze of begin volgende week komt er hier op puntuit.nl een uploadmogelijkheid voor jouw video.
  4. Delen video. Deel jouw video na publicatie met vrienden op sociale media.

Wat zijn de regels en voorwaarden voor deelname aan het concours?

  • Het is een soloconcours, het stuk studeer je dus individueel in. Begeleiding op bijvoorbeeld piano mag, maar alleen jouw prestatie telt.
  • Omdat er al veel orgel­concoursen zijn, is orgel als enige instrument uitgesloten van deelname aan deze wedstrijd. Verder mag je alle instrumenten gebruiken.
  • Het klassieke werk dat je uitkiest, moet van voor het jaar 1900 zijn.
  • Je bent niet gebonden aan het instrument waarvoor een muziekstuk geschreven is. De ”Badi­nerie” van Bach met een accor­deon uitvoeren mag dus ook.
  • De video duurt maximaal vijf minuten.
  • In de video mag je het stuk dat je speelt kort introduceren (bijv. naam en componist).
  • Je mag niet meer dan één video insturen.
  • Inzenden kan tot en met woensdag 18 november. Vermeld in het formulier van de uploadpagina de volgende gegevens: naam, leeftijd, adres, e-mailadres, telefoonnummer, muziekdocent, aantal jaren les, wel/geen (voor)opleiding conservatorium, naam van het gespeelde muziekstuk en bijbehorende componist.
  • Jouw ingestuurde video komt op internet te staan. De inzendingen van de drie winnaars blijven online, maar het materiaal van andere inzenders wordt na één jaar verwijderd en blijft dus niet op internet zwerven.
  • De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden eind november in de krant bekend gemaakt. Van het concert wordt een (video)reportage gemaakt voor de Puntuitpagina van het Reformatorisch Dagblad van 9 december 2015.

Wie worden de winnaars van het concours?
Elke categorie kent een eerste, tweede en derde prijs. Wie die prijzen binnenslepen, bepaalt de volgende jury:

  • Patrick van der Linden, diri­gent van onder meer symfonie­orkest Sjosjanim, docent aan het Rotterdamse conservatorium, voorzitter jury.
  • Gerlinda van den Berg, muziekdocente, panfluitiste en pianiste, maakt onder andere deel uit van Duo Friends.
  • Arjen Uitbeijerse, dirigent, muziekdocent op het Driestar College in Gouda.
  • Jan-Kees Karels, muziek­redacteur Reformatorisch Dagblad.

De jury kijkt naar muzikaliteit en techniek, maar let ook op de kwaliteit van het filmpje en jouw presentatie in de video. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De publieksprijs wordt bepaald door bezoekers van de website (later meer informatie hierover).

En hoe zit het met de quiz?
Als je geen instrument bespeelt en het concours niet voor je is weggelegd: niet getreurd. Doe mee met de uitgebreide quiz over klassieke muziek en componisten van weleer. Weet jij de oplossing van de drie luisteropdrachten? Ken jij het muziekstuk en/of de componist van de werken die je hoort? Klik hier voor de voorwaarden en de muziekquiz zelf.


Achttien prijzen: van vrijkaarten tot cd’s

Bij het Puntuitconcours Klassieke Muziek 2015 zijn er in totaal achttien (!) prijzen te verdelen. Van vrijkaarten van een concert van onder meer Janine Jansen in Het Concertgebouw in Amsterdam tot een CD-opname voor conservatoriumstudenten.

Klik hier voor meer info over de prijzen.


Insturen video

Heb je een video om in te sturen? DAT KAN HIER!

Lees voordat je upload, de regels en voorwaarden hierboven goed door.


Het dossier met alle informatie over deze actie rond klassieke muziek vind je altijd op puntuit.nl/klassiekemuziek. Ben je enthousiast over deze actie? Deel de promotievideo op sociale media (Facebook, Twitter, Instagram). Thanks!