[youtube]
Eerder schreef Puntuit ook: een vooruitblik op de HHJO-jongerendag, met interviews met Justin van Zijtveld en Jeanine van der Rhee
En lees ook het verslag van de lezingen: Jongerendag HHJO: Netjes leven is geen vrucht van geloof
De vraag van zondag 1 van de Heidelbergse Catechismus staat vandaag centraal. „Wat is uw enige troost, beide in leven en sterven?” Nadenken over die troost is echt belangrijk”, betoogt een 18-jarige terwijl hij in de pauze een sigaret rookt. „Want na de dood is er óók een leven.”
Geloofsbelijdenis
Zo’n 700 man sterk luisteren de jongeren naar het appelwoord van ds. Van Asperen. Die begint direct met een indringend en waargebeurd verhaal. „In 2011 vielen moslimextremisten een christelijk dorp in Nigeria binnen. Veel mensen werden gedood, inclusief de 13-jarige dochter van een voorganger daar. Het meisje vertelde haar vader, net voordat ze stierf, dat de extremisten haar hadden toegeroepen: „Nu willen we weleens zien of Jezus jou komt redden.”
„Nu willen we weleens zien of Jezus jou komt redden.”
Het meisje antwoordde: „Maar Hij heeft mij al gered. Jullie maken het mij mogelijk om Hem te zien.” De dominee wil de jongeren in de spiegel laten kijken. „Kun jij ook belijden dat je gered bent? Op die geloofsbelijdenis, vrienden, komt het aan in ons leven. Is het jouw verlangen om voor altijd bij Hem te mogen zijn?”
Liefde
De jongeren luisteren geboeid. Toch is de pauze ook welkom. „Dit was het taaie gedeelte”, vindt er eentje. „Ik kom vooral voor de workshops, want ik houd ervan om dingen te doen.”
„Ik kom vooral voor de workshops, want ik houd ervan om dingen te doen.”
Na een halfuurtje begeven zo’n zeventig jongeren zich met veel geroezemoes naar de eerste etage. Ze willen weten wat nu een waar geloof is. Dominee K. Klopstra geeft er een workshop over. „Ik wil in deze workshop jullie wat handvatten aanreiken om te ontdekken wat kenmerken van een waar geloof zijn”, begint de predikant in een bomvolle zaal. „De vraag wat een waar geloof is, ligt dicht bij de vraag wat liefde is.”
Wonder
Drie minuten krijgen de jongeren de tijd om te bedenken wat ware liefde nu is. Een jongen op de achterste rij bijt het spits af. „Liefde is onvoorwaardelijk van iemand houden.” De dominee toont zich verrast met het antwoord. „Die had ik nog niet op mijn lijstje met kenmerken staan. Kun je dat ook vertalen naar een waar geloof?” wil hij weten.
„Liefde is onvoorwaardelijk van iemand houden.”
Een ander meisje steekt haar hand op. „Met een waar geloof blijf je God liefhebben, wat Hij ook met je leven doet.” De dominee vult het aan met het voorbeeld van Jozef. „Als hij een schijngeloof had gehad, zou hij dan tot het einde toe hebben volgehouden? Ik denkt het niet.”
Een halfuur later heeft de groep een heel aantal kenmerken van ware liefde opgenoemd. Ware liefde is jezelf opofferen, vertrouwen, trouw blijven, eerlijk zijn, groeien, samen tijd doorbrengen enzovoort. Alle steekwoorden noteert de dominee met een rode stift op een groot vel wit papier. En iedere keer vergelijkt hij die steekwoorden met het ware geloof.
Veel jongeren maken driftig aantekeningen in hun programmaboekje. Geluiden op de gang doen vermoeden dat de workshop is omgevlogen. De dominee wil de jongeren nog één ding meegeven. „Liefde is een wonder.”
Gedetineerden zijn niet altijd stoer en gespierd
Links staat een jongen in een boevenpak, rechts een kerel in colbert en een zandkleurige broek. Het is de werkgroep van de HHJO die actie voert voor Gevangenenzorg Nederland. Werkgroepvoorzitter Kees de Kluijver (21) staat tussen de twee mensen in op het podium. „Op het eerste gezicht lijken dit heel verschillende mensen, maar ze hebben allebei Gods kracht nodig om uit genade te leven.”
„Op het eerste gezicht lijken dit heel verschillende mensen, maar ze hebben allebei Gods kracht nodig om uit genade te leven.”
Kees bezocht met ‘zijn’ werkgroep de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel. Sindsdien denkt hij genuanceerder over gevangenen. „Ik had een beeld van een grote gespierde kerel met veel praatjes. En dat negen op de tien van hen toch weer terugvallen in de criminaliteit. Maar ik zag mensen die iets verkeerd hebben gedaan, en hulp zoeken om zich te beteren.”
Toen jeugdwerkadviseur Hendrik-Jan van Nieuw Amerongen hem vroeg of hij voorzitter wilde worden van de werkgroep, hoefde Kees daar niet lang over na te denken. „Ik wil dit doen uit dankbaarheid richting God.”
Met de actie ”Mens of misdadiger” hoopt de HHJO 100.000 euro op te halen voor de stichting Gevangenenzorg Nederland. Ex-gedetineerde Bob vertelt de jongeren in een filmpje waarom dat geld nodig is. „Ik had in de gevangenis een luisterend oor nodig.”
Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.
Justin van Zijtveld