Nodig ook dat meisje eens uit dat altijd alleen staat. Of laat die jongen meedoen die nooit gekozen wordt bij het voetballen. Volgens ds. A. C. Uitslag uit Urk is liefhebben iets heel concreets. „Het kan vanuit de liefde van Christus”, zo hield hij de aanwezige jongeren voor.

Jezus heeft het voorbeeld gegeven, aldus de christelijk gereformeerde predikant. „Hij zegt: „Want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat gelijkerwijs ik U gedaan hebt, gij ook doet.” Liefde gevraagd. Het voorbeeld van Jezus volgend. Zie je die smerige zondaarsvoeten? En aan de tafel liggen twaalf discipelen met hoofden vol hoogmoed. Maar vooral ook: twaalf stinkende zondaarsharten. En nu gaat Jezus het minste werk doen: voeten wassen. Buigen naar de laagste plaats. Lager is niet mogelijk.”

Afwassen
Wat echte liefde is? „Liefde geven zonder er iets voor terug te willen”, aldus Joost (15) uit Nunspeet. „Maar”, zo voegt hij eraan toe, „daar moet je wel bekeerd voor zijn, want die liefde zit niet in een mens.”
Het is opvallend dat jongeren vooral aan heel concrete dingen denken als het om liefde gaat: voor oude mensen boodschappen doen, een keer afwassen of toch wat aardiger doen tegen vader, moeder, broer of zus.
Misschien komt het wel door het duidelijke voorbeeld dat Jezus gaf en waar ds. Uitslag over sprak. Een aantal jongeren zegt na afloop dan ook serieus te proberen anderen meer te betrekken bij hun groep. Zoals Dianne (13) uit Sliedrecht. „Ik ga proberen om wat meer aandacht te geven aan mensen die alleen zijn.” Haar vriendin Abke (14) uit Culemborg wil „anderen die er niet helemaal bij horen er ook bij betrekken.” Of het ook gaat lukken? Ze haalt haar schouders op. „Ik ga het in ieder geval proberen.”

Bingo
Met Mark Brandwijk achter de piano zingen de jongeren psalmen en liederen. Een verhaal van J. J. Frinsel, naverteld door Ivo van den Bos, schooldirecteur, krijgt de nodige aandacht. Maar dan is het ook even tijd voor actie. Het blijkt dat er bij iedereen een briefje onder de stoel ligt met daarop een cijfer. Even ontstaat er commotie in de zaal, want vind maar eens zo’n klein stukje papier.
Als iedereen zijn of haar cijfer heeft, volgt er een verhaal met daarin allerlei getallen. Eigenlijk is het een soort bingo. Aan het einde van de het spel staan er nog zes jongeren met nummer 4. Zij mogen naar voren komen.
Maar daarmee zijn ze er nog niet. De zes worden opgedeeld in twee groepen. Het thema, ”Liefde gevraagd”, wordt zichtbaar als de teams één persoon zo snel mogelijk moeten verbinden. In dit geval: inpakken in wc-papier. Het groepje dat dit binnen één minuut zo volledig mogelijk kan, is de winnaar.
Het levert het snelste team een zak snoep op. Die kan in ieder geval mee naar huis. Wat anderen meenemen? Een meisje denkt even na. „Ehm, dat ik voortaan wat aardiger doe tegen m’n moeder.”