Zonder dat ze het misschien zelf beseft, is ze hiermee het tegenovergestelde van God. Want Hij doet áltijd wat Hij belooft, hoorden de ruim honderd jongeren zojuist op de jongerendag van het Hervormd Jeugdwerk (HJW) in Doorn.
De organisatie van de dag heeft het middagprogramma iets anders vormgegeven dan voorgaande jaren. Na de lezing van ds. De Wit, predikant van de hervormde gemeente in Putten, is er een plenaire discussie in plaats van workshops. Een jongen wil weten waarom de dominee zo hamert op het naar de kerk gaan. „God is almachtig, Hij kan toch ook buiten de kerk werken?”
Ds. De Wit glimlacht. „Natuurlijk kán God dat ook. Twee jongens hadden gebroken met de kerk, maar kwamen tijdens volleybalavonden weer in aanraking met christelijke jongeren. Dat gebruikte God om hen weer terug te brengen. Maar dat neemt niet weg dat God Zijn dienstknechten roept en juist hén gebruikt. Wie ben ik om dan te zeggen: Hij kan het heus wel zonder hoor.”
Ontfermen
Het centraal bespreken van de lezing bevalt Hilline Abbink (17) uit Vriezenveen wel. Samen met haar plaatsgenoot Bianca Holland (20) zit ze in de pauze een broodje te eten. Wat haar het meest opviel tijdens de lezing? „Dominee De Wit zei dat het geloof geen optelsom is. Het sommetje dat ik een zondaar ben, Jezus voor zondaren gestorven is en ik me daarom geen zorgen meer hoef te maken. Zo werkt het inderdaad niet. Ook vond ik het treffend wat ds. De Wit zei over God, Die in Zijn toorn toch nog in ontfermen aan mensen denkt.”
Bianca knikt. Ze pakt het programmaboekje erbij waarin een korte samenvatting van de lezing staat. Ze zoekt en leest dan voor. „Wanneer jij je afvraagt of de belofte wel voor jou is, vanwege je hele mislukte en verzondigde leven, is het een troostrijke ontdekking dat God juist Zijn belofte doet aan mislukkelingen.”
Ze zwijgt even. Dan zegt ze. „In mijn bijbaantje werk ik met jongeren die het moeilijk hebben. Wat is het dan een wonder dat God juist naar mensen kijkt die helemaal vastgelopen zijn met zichzelf.”
IJsboer
Bianca wil ’s avonds de workshop ”Gods belofte op maandag” volgen. „Ik hoop daar handvatten te krijgen om te kunnen getuigen tegenover niet-christenen.” En die krijgt ze van workshopleider W. A. den Hertog uit Dirksland. „Ik ben straatarm geweest, ben als simpele ijsboer begonnen, weet wat het is om heel rijk te zijn en mag nu al bijna 25 jaar het Evangelie brengen aan mensen in de gevangenis.”
„Hoe doet u dat toch, om ‘zomaar’ over God te spreken tegen wildvreemde mensen”, wil een meisje weten. „Hebt u daar trucs voor?” Den Hertog –„in de bajes noemen ze me ome Willem”– begint te lachen. „Handigheidjes? Nee, daar red je het niet mee. Let goed op tijdens een gesprek. Heb je een kans? Is er ergens een opening?”
Als voorbeeld noemt hij een schilder, die zijn ladder afkwam en verbaasd op Den Hertog afstapte. „„Nee maar, u lijkt sprekend op mijn zwager die we deze week begraven hebben. Je zou denken dat-ie opgestaan is”, zei de schilder. Nou, toen had ik een mooie opening. „Ik ben uw zwager niet, maar ik geloof wél in de opstanding.” Zo krijg je een gesprek.”
Dapper
Stichting Woord en Daad doet in de pauze een oproep om op de step te stappen voor de zogeheten StepRun (zie ”Steppen voor de ander”). Waar de één zich niet waagt in de duisternis en de nattigheid, stapt een ander dapper op.
Zo ook Wouter Bogert (19) uit Driebruggen. Na vijf rondjes om het gebouw komt hij puffend binnen en wist zich het zweet én de regen van het voorhoofd.
„Een goeie actie. Normaal zit je tijdens een jongerendag vooral stil, maar nu kun je even lekker actief zijn. Tijdens het eerste rondje dacht ik: zit er niet een versnelling op, want ik wil harder. Maar het laatste rondje was wel afzien hoor.”
Steppen voor een ander
Tijdens de HJW-jongerendag stapten tal van jongeren op de step voor de Woord en Daadactie StepRun. Scholen, jeugdverenigingen en jongerenorganisaties kunnen op steprun.nl een activiteit starten om een goed doel te steunen, bijvoorbeeld goed onderwijs voor jongeren in Guatemala of Burkina Faso. Als je als organisatie of school een evenement start, zorgt Woord en Daad voor de benodigde steps. Jongeren kunnen als groep of als individu sponsors zoeken. Via de site is eenvoudig een bedrag over te maken.