In zijn openingswoord moedigt ds. Terlouw de jongeren aan om net als Asaf, ook in tegenspoed, hun vertrouwen op de Heere te stellen. „Als je in 2020 eens werkeloos bent of je studie is afgebroken? Asaf kijkt eerst naar anderen, naar de voorspoed bij hen die God niet vrezen. Maar als Asaf zichzelf ziet, zegt hij: Ik was een groot beest bij u. Hij weet dat hij verlossing nodig heeft van zijn eigen beestachtig bestaan ten opzichte van God. Doe net als Asaf: bid tot de Heere. Vraag Hem: Maak mij door Uw Woord en Geest Uw weg bekend.”

In een filmpje staan een aantal jongeren, ds. Terlouw en A. A. van der Schans stil bij de vraag hoe hun leven of het leven van jongeren eruit zal zien in 2020. Van der Schans hoopt dat de jongeren niet ophouden met nadenken bij de vraag: „Hoe kom ik door dit leven?”, maar dat ze ook zullen bedenken: „Hoe kom ik uit dit leven?” „Het beste antwoord op die vraag staat in de Heidelbergse Catechismus, zondag 1: Dat ik het eigendom van Jezus Christus ben.”

Ds. W. Harinck begint zijn lezing met woorden uit de Bergrede van de Heere Jezus. Jezus’ woorden klinken juist ook in deze tijd met gezag, vindt de predikant. „De waarheid wordt door satan omgekeerd. Hij is de diabolos, degene die alles omkeert. Een zelfgekozen dood heet in onze tijd moedig. En Gods geboden? Doe maar wat je zelf wilt. Waar sta jij nu? En waar sta je in 2020?” zo legt de Moerkapelse predikant de vraag bij de jongeren neer.

De Heere Jezus moedigt Zijn luisteraars aan om de goede strijd te strijden. Ds. Harinck wijst erop dat Jezus dat eerlijk doet. „In de tijd van de Civil War ronselden in Amerika speciaal daarvoor aangestelde werfofficieren jongemannen met roemrijke verhalen over het front. Toen de soldaten erachter kwamen wat de werkelijkheid was, vervloekten ze die officieren. Maar Jezus vertelt eerlijk dat de strijd moeilijk, de poort eng en de weg smal is. En dat de brede weg makkelijk is. Maar ook wat de bestemming is van beide wegen. De brede weg eindigt in de donkerheid, de hel. De smalle weg eindigt in het licht, de zaligheid. Wat een wonder dat dat poortje er is.”


 

Duurzaamheid

In een van de workshops ging Wim Eradus, die zich als freelancejournalist veel met klimaat en technologie bezighoudt, in op het thema duurzaamheid. Hij vindt dat christenen een voorbeeld moeten zijn in het liefhebben van de schepping. In Psalm 8 roemt David ook het werk van Gods handen en in Genesis 2 wordt de mens aangewezen als rentmeester van de schepping. „In Genesis 2 gaat het zelfs al over delfstoffen: goud, bedolah en de steen sardonix. Ook de exploitatie van de bodemstoffen is aan de mens gegeven. Een bewuste en matige omgang daarmee moet ons tekenen als christenen.”

Tegelijk heeft Eradus zijn bedenkingen bij de aannames van veel klimatologen dat de aarde opwarmt door menselijk toedoen. „In de klimaatdiscussie kijkt men door een heel klein raampje, door alleen te letten op de afgelopen veertig jaar. In die jaren is de aarde inderdaad opgewarmd. Maar in de periode daarvoor was er juist een sterke daling en waarschuwde men voor de grote bevriezing en het afkoelen van de aarde. We moeten nuchter kijken naar die temperatuurschommelingen. Wanneer je over langere perioden kijkt zijn die veranderingen heel natuurlijk. Het klimaat is zo complex dat wij met onze windmolens en zonnepanelen er nauwelijks iets aan toe of af kunnen doen.”