Jeugdwerkadviseur Steven Middelkoop neemt een pluchen papegaai mee het podium op bij de opening van de jongerendag. Hij vertelt over een vrouw die tegen de stilte in huis een papegaai koopt. Maar praten wil de vogel niet. Ze hangt de kooi daarna vol met allerlei attributen. Het helpt niet. De papegaai blijft stil. Op een morgen komt ze beneden: papegaai dood. Ze gaat terug naar de winkel waar ze de vogel heeft gekocht. De man van de dierenzaak kijkt in de kooi en vraagt: Maar heeft u de papegaai wel voedsel gegeven? „Zo is het ook met jullie”, zegt Middelkoop. „Je leven kan vol zijn met allerlei dingen om je heen. Maar krijg je ook voedsel, door te buigen en te knielen voor de Heere? Ik hoop dat je dat vandaag hier ook mag krijgen.”

Ds. N. den Ouden uit Sint Maartensdijk neemt de jongeren mee naar de drie vrienden van Daniël die niet buigen voor het beeld in het dal van Dura en in de oven terechtkomen (Daniël 3). De drie vrienden hebben niet geschipperd, zegt de predikant. „Hun radicaliteit is groot.”
Beelden van christenen die vervolging vanwege hun geloof ondervinden, vliegen over het grote scherm. De jongeren kijken aandachtig. Het is het startschot van de landelijke actie. De Nigeriaanse christen Zingak vertelt verhalen over de vervolging van christenen in zijn land. Hij toont beelden van een jongetje met een verbrand gezicht. Zijn Bijbel werd afgepakt door een moslimextremist. Toen de jongen de Bijbel wilde terugpakken werd hij in het vuur geduwd. Zingak roept op tot gebed voor de vervolgde kerk.

Fotokaart 
In de pauze is het druk bij de stand van Stichting De Ondergrondse Kerk, de organisatie die Zingaks in zijn werk als hulpverlener steunt. Jongeren laten zich fotograferen voor een fotokaart met bemoedigende teksten. Die gaan naar Nigeria. Ze zullen daar worden uitgedeeld aan vervolgde Nigeriaanse christenen.
De eerste workshopronde begint. Veel belangstelling is er onder meer voor de sessie over de geestelijke wapenrusting, verzorgd door ds. A. F. F. van den Weg (Abbenbroek). Efeze 6 staat centraal. Daar beschrijft Paulus aan de hand van de uitrusting van een Romeinse soldaat de wapens die een christen nodig heeft in de strijd. „Wie kent die strijd niet? Die heftige strijd vanbinnen? Het tweegevecht tussen de oude en de nieuwe mens, de verleidingen, de verborgen driften waarmee je te vechten hebt?”
In groepjes denken de workshopdeelnemers na over de betekenis van de wapens voor henzelf. Een jongen vertelt dat hij als christen sterker in zijn schoenen is komen te staan door zijn niet-christelijk werkomgeving.

Indrukwekkend 
Pauze. De broodjes kroket en frikandel van de Lunterense vereniging vinden gretig aftrek. Euro na euro floept in de kassalade van de verkoopwagen voor de ingang van het congrescentrum.
Rianne en Arianne Otterspeer –„we zijn nichten”– vinden de jongerendag „indrukwekkend.” Ze zijn net bij een workshop over Gods beloften geweest. Ds. C. Gielen sprak er over ”Ja en amen – buigen voor het Woord”. „Een aansprekende bijeenkomst”, vindt het tweetal.
Het verhaal van de Nigeriaan Zingak heeft hen extra aan het denken gezet. Rianne: „Dan zie je dat je het zelf zo veel beter hebt.” Arianne heeft veel bewondering voor de vrijmoedigheid waarmee deze christenen ondanks alle dreiging voor hun geloof uitkomen.
De gong klinkt door de gangen van het congrescentrum. De twee uit Ouderkerk aan den IJssel gaan naar de volgende workshop.
Oud-legerpredikant ds. J. den Boer zegt in zijn workshop ”Waar sta jij voor?” dat een christen in de eerste plaats Christus moet volgen. „De Heere heeft recht op onze gehoorzaamheid.”
Twijfelen aan Gods Woord kan en mag niet, vindt de predikant uit Nieuwleusen. „Als koning Willem-Alexander binnenkomt, twijfelen we toch ook niet aan hem en aan wat hij zegt? Het is zo arrogant om niet te geloven wat de Heere in Zijn Woord zegt. Dat stellen we ons boven God.”
De dag zit er bijna op. Ds. W. J. C. van Blijderveen uit Stolwijk spreekt tot slot een appelwoord. De doop schept verplichtingen en is niet vrijblijvend, zegt hij aan de hand van Psalm 95. „God verplicht jou te knielen, voor hem te buigen.”


 

Met SDOK naar een land met christenvervolging 

In Hoevelaken werd zaterdag het startschot gegeven voor de landelijke HHJO-actie. De jongeren gaan geld inzamelen voor medische hulp aan vervolgde christenen. Het project is met Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) uitgekozen.
De jongeren binnen de Hersteld Hervormde Kerk worden opgeroepen een originele bemoediging te maken voor vervolgde christenen elders. De mooiste en origineelste bemoedigingen komen op internet te staan. Dan kan iedereen stemmen. Op 25 april 2015 wordt de beste bemoediging gekozen. De winnaars –je moeten minimaal 18 jaar zijn om mee te kunnen doen– brengen met SDOK een bezoek aan een land waar sprake is van christenvervolging.