Herken jij dit? Feit is dat er in jouw leven nu een keus gemaakt moet worden: Welke vervolg­studie pak ik aan? Of: Naar welke baan ga ik solliciteren? Onzekerheden te over. Hoe lang zal de economische recessie duren? Zullen juist jongeren moeilijk een plek op de arbeidsmarkt krijgen? We weten op al die vragen geen antwoord.

We weten wel dat de Heere jou talenten gegeven heeft. De een heeft andere gaven dan de ander, maar dat is juist zo mooi. Ik kan nog geen spijker recht slaan en daarmee werd al jong duidelijk dat ik geen timmerman moest worden. Kijk goed naar de gaven die jij, speciaal jij hebt gekregen. Dat is medebepalend voor de keus van studie en beroep. Houd je van kinderen? Vraag je eens af of het onderwijs iets voor je is. Heb jij iets verzorgends in je? Bezie eens of de zorg jouw werkomgeving kan worden.

Calvijn zei dat we een beroep moeten zoeken waarin we de Heere het meest kunnen dienen en eren. Daarmee vallen er heel wat beroepen af, stelt hij terecht. Uitsmijter worden in een discotheek is dan een onmogelijkheid, hoe sterk je lichamelijk ook bent.

In het huwelijksformulier wordt zo treffend gezegd dat we van de Heere een Goddelijk beroep ontvangen. Timmerman, logistiek medewerker, verkoper, aan de lopende band staan, kantoorbediende, caissière, computerdeskundige, journalist, rechter… het zijn allemaal Goddelijke beroepen. Wee hem die op een ander beroep vanuit de hoogte neerkijkt! Straks zal de Heere jou en mij vragen of we onze talenten hebben gebruikt en of we ons werk getrouw hebben gedaan, als de engelen in de hemel. Laat je bij je studie- en beroepskeus alsjeblieft niet leiden door de vraag hoeveel je kunt verdienen en hoe hoog je op de maatschappelijke ladder kunt komen. De vraag hoe je God in dit beroep het meest kunt dienen, zou de inhoud van je gebed moeten zijn.

Om ons heen zien we dat christelijke waarden en normen meer en meer naar de rand van onze maatschappij verdwijnen. Het zal er op het arbeidsveld niet gemakkelijker op worden. Een aantal beroepen verdwijnt uit ons gezichtsveld omdat de zondag in het geding komt. Dat moet voor ons onopgeefbaar zijn! Antichristelijke machten maken zich sterk om ons christelijk volksdeel uit te sluiten, ook uit beroepen.
Dat betekent niet dat we ons bij voorbaat terugtrekken in ons isolement. Dat vraagt de Heere niet. Als we het isolement in worden gedwongen, kan het niet anders. Wat een zegen is het dat er aan de fronten van onze samenleving nog christelijke werknemers zijn die voor de Heere en Zijn dienst uit durven te komen.

Is het je vraag welke studie of welk beroep je moet kiezen? Zoek bovenal op je knieën en bij de open Bijbel je antwoorden.

tekst W. Visser, beeld RD

Denken over jezelf

Naast de hierboven genoemde principieel-bezinnende gedachten zijn er ook praktische aanwijzingen te geven die tot een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs leiden.

Een goede keuze maken gaat niet vanzelf. Met een mooi woord wordt dit wel zelfconceptverheldering genoemd. Wat moet je je daarbij voorstellen?

Je moet leren nadenken over jezelf: Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en wat vind ik belangrijk?

Leren omgaan met het maken van keuzes en de gevolgen ervan. In dit verband wordt wel gezegd: Kiezen is verliezen. Als je het ene kiest, verlies je de andere mogelijkheid.

Het leren omgaan met onzekerheden. Hoe de toekomst zal zijn, is voor ons verborgen.

Leren informatie juist te verwerken en daarin je eigen weg te bepalen. Zeker nu er zo veel informatie via internet tot ons komt, is het van groot belang hierin je eigen weg uit te stippelen.

Geruststellend is dat je het bovengenoemde niet in je eentje hoeft te doen. Het is juist zo dat dit soort processen pas op gang komt in relatie met anderen. Daarbij moet je denken aan gesprekken met je ouders, vrienden, vriendinnen, mentoren, vakdocenten, beroepsbeoefenaren et cetera. Ook een maatschappelijke stage kan hierin een rol vervullen. Aarzel niet om mensen te bevragen die mogelijk voor jou hierin een rol kunnen spelen. Nieuwsgierig zijn is in dit opzicht een goede eigenschap.

Uit onderzoek blijkt dat de jongeren die de bovenstaande punten helder hebben veelal tot een betere keuze komen.

Als je na een kortere of langere zoektocht uiteindelijk bij enkele opleidingen bent uitgekomen, adviseer ik je een proefstudiedag of meeloopdag bij deze opleidingen te volgen. Tijdens zo’n dag hoor je niet alleen over de opleiding, maar voel je ook wat de opleiding met je doet. Je proeft de sfeer, je maakt kennis met de mensen van de opleiding, studenten en docenten.

Drs. G. van Dalfsen, decaan Pieter Zandt Scholengemeenschap, Kampen