Niet iedere Nederlander gooit brood weg. De eendjes zijn populair om oud brood naartoe te brengen als het niet meer geschikt is om te eten. Onderzoek laat echter zien dat dit een slechte gewoonte is: rond vijvers verschijnen ratten nadat de eendjes zijn gevoerd.
Met iets meer moeite is er een andere oplossing om het oude brood van de hand te doen. Een beetje melk, suiker en kaneel bieden in de oud-Hollandse keuken een uitweg: wentelteefjes. Als we nog iets verder in de geschiedenis teruggaan, vinden we een nog eenvoudigere oplossing. Het volk Israël ontvangt manna in de woestijn en krijgt hierbij de opdracht precies genoeg te nemen voor iedere dag. Als ze het tot de volgende dag bewaren, komt er nog veel meer ongedierte dan na het eendjes voeren en is het maken van wentelteefjes niet meer mogelijk. Leven bij de dag dus.
Een Ander vraagt dagelijks onze aandacht. Het levende Brood. Driemaal daags 'innemen'. Dat is écht broodnodig.
tekst Neline Schoonderwoerd